Gebitsverzorging bij de kat

Een kat is een carnivoor (vleeseter) en het gebit van een kat is daarop aangepast. Dit betekent: het knippen, verscheuren en gedeeltelijk vermalen van huid, vlees en botten. Net zoals bij de mens, wordt een kitten tandloos geboren. Tussen drie en zes maanden leeftijd komt het volwassen en blijvende gebit door. Het gebit van een volwassen kat bestaat uit totaal 12 snijtanden, 4 hoektanden, 10 premolaren en 4 molaren. In totaal 30 elementen om in de gaten te houden vanaf het moment van het doorkomen van de melktanden.

Soms kan het zijn dat een melkelement blijft zitten, ook wel persisterende melktand genoemd, of dat tanden verkeerd groeien. Maar ook tandplak en tandsteen vormen een bedreiging voor het gebit van uw kat. Het is dus belangrijk om het gebit te (laten) controleren, met name tijdens het wisselen. Naast controle van het gebit kunt u zelf ook actief bijdragen aan een gezond gebit bij uw kat. Met een goede voeding (droogvoer) en het poetsen van de tanden zorgt u ervoor dat het gebit van uw kat in goede conditie blijft.

Modetrend?

‘Tandenpoetsen bij mijn huisdier? Vroeger deden we dit ook niet en ze hebben nooit ergens last van gehad!’

Een begrijpelijke reactie, die we in de spreekkamer vaak te horen krijgen. Echter met de jaren zijn er dingen veranderd, zoals de levensgewoonten, waaronder ook het voedingspatroon. Een kant en klare maaltijd van brokjes en blikvoer, is niet te vergelijken met het moeten verscheuren van huid, vlees en botten. En precies hier zit het verschil. Het besef dat een zieke kat misschien een ziek orgaan had door een flinke tandvleesontsteking, was er niet. Tegenwoordig weten we dat bacteriën die in de mondholte aanwezig zijn ook in de bloedbaan terecht kunnen komen en op die manier ook organen kunnen aantasten.

Tegenwoordig zien we steeds meer raskatten. Doordat katten met bepaalde kenmerken werden geselecteerd is het oorspronkelijke kattenmodel bij sommige rassen veranderd. Hierdoor zijn er onder andere afwijkingen ontstaan met betrekking tot het gebit.

Meer informatie over gebitsverzorging lees hier verder.

Wat doen wij?

Wanneer het gebit van het huisdier onvoldoende verzorgd wordt, ontstaan er vroeg of laat gebitsproblemen. Vaak is het nodig het gebit van uw kat helemaal op te laten frissen. Dit wil zeggen, het tandsteen en eventuele aangetaste tanden en kiezen extraheren (verwijderen). Tandsteen en tandplak verwijderen kan in Vorden en op onze dependances op afspraak gedaan worden. Is het dier al wat meer op leeftijd of in een slechte(re) conditie? Of moet er meer aan het gebit gebeuren? Dan kunt u met uw dier op onze hoofdlocatie in Vorden en Doesburg terecht. Daar staat een tandheelkundig team voor u klaar. Dierenartsen Anouk Blees, Esther van den Brandt en Nicolette Pons en assistenten Ange, Edith, Eva, Femmy, Janieke & Jim, hebben zich gespecialiseerd in de tandheelkunde bij uw huisdier.

Meer informatie over gebitsbehandelingen, lees hier verder.