Influenza bij paarden

Influenza is een besmettelijke virusziekte en het virus veroorzaakt een infectie van de luchtwegen. Dieren in slechte conditie, jonge dieren en heel oude dieren zijn het meest gevoelig.

Verspreiding

Influenza wordt vooral via direct contact, maar kan ook door het richting elkaar hoesten van druppels slijm en via voer- en drinkbakken overgedragen. Het dier kan via neusslijm tot 5 a 6 dagen na infectie het virus nog uitscheiden. Plaatsen waar veel dieren bijeenkomen, zoals maneges, opfokbedrijven en pensionstallen worden vaker infectiehaarden waargenomen.

Symptomen

Kenmerken van influenza zijn: koorts, droge hoest, waterige neusuitvloeiing, traagheid en matig presteren. Indien naast het virus ook bacteriën een rol gaan spelen, wordt het slijm witter en de hoest minder droog. Normaal gesproken duurt een infectie met influenza 2-10 dagen. Bij complicaties kan de ziekte langer aanhouden.

Behandeling

Behandeling met koorts remmende middelen kan de ziekte wat draaglijker maken, maar tegen een virusinfectie bestaan verder geen medicijnen. Indien er een bacteriële infectie dreigt of reeds aanwezig is, wordt een behandeling met antibiotica voorgeschreven. Rust en een frisse omgeving zijn belangrijk voor een snel herstel.

Preventie

basisvaccinatie drievoudig (vanaf 6 maanden leeftijd)
1e basis
2e basis: 4-6 weken na de 1e
3e basis: 5 maanden na de 2e (6 maanden na de 1e)
herhalingsvaccinatie jaarlijks (< 12 maanden)

LET OP: Het vaccinatieschema dat door een wedstrijdorganisatie wordt aangehouden kan afwijken van dit schema.
NIEUW: De KNHS gaat vanaf 2022 een gewijzigd vaccinatiebeleid doorvoeren. Voor alle paarden en pony’s geboren vanaf 2022 is een drievoudige basisvaccinatie verplicht.