Digitale röntgenfoto

Met behulp van röntgenstralen wordt de inwendige structuur van het lichaam zichtbaar op een digitale film. Het voordeel ten opzichte van de oudere analoge techniek is dat de röntgenfoto’s sneller te bekijken zijn. Uw huisdier hoeft hierdoor minder lang op de tafel plaats te nemen. Na het maken van de foto kunnen nog bewerkingen plaatsvinden om zoveel mogelijk informatie uit een foto te halen. Ook is het gemakkelijker om kopieën van röntgenfoto’s naar een radioloog te versturen voor een second opinion. Tevens kunt u de foto’s op een cd-rom voor thuis bestellen.

Nuchter?

Voor goede opnames is het nodig dat het dier mooi stil ligt. Soms is het derhalve nodig om het dier te sederen (verdoven). Dit gebeurt altijd in overleg met de eigenaar. In verband met sedatie is het noodzakelijk om het dier nuchter te houden wanneer er röntgenfoto’s genomen moeten worden.

Heupdysplasie en elleboogdysplasie zijn veel voorkomende aandoeningen bij honden. Voor de fokkerij is het voor veel verschillende rassen verplicht om officiële HD en ED foto’s te laten maken. Voor meer informatie lees verder.