Submenu

een veilig dierenartsbezoek

Wist u dat uw paardendierenarts meer kans heeft op verwondingen dan de brandweer? Wat kunt u er aan doen om het bezoek voor uw dierenarts, uzelf én uw paard veiliger te maken?

  • Let goed op en onderschat het gedrag niet: uw paard is waarschijnlijk altijd braaf, maar in een vreemde situatie kan dat anders zijn. De dingen die uw dierenarts tijdens het bezoek moet doen zijn anders dan uw dagelijkse handelingen. Hierop kan uw paard dus ook anders reageren! Let daarom goed op tijdens het vasthouden en sta aan dezelfde kant als uw dierenarts.
  • Rust in de omgeving is belangrijk: als u en uw paard de aandacht bij uw dierenarts hebben is de kans op ongelukken kleiner. Kinderen, honden en goedbedoelde interesse van anderen die u afleiden zijn op dat moment even niet handig.
  • Een veilige omgeving: zorg dat de ruimte om uw paard geschikt is. Denk hier alvast over na voordat de dierenarts komt. Niet te klein, zodat er voldoende ruimte is om weg te komen als er wat gebeurt. Maar ook niet te groot waarbij het paard teveel vrijheid heeft. Ook geen obstakels om over te vallen en geen gladde ondergrond. Buiten in de weide is niet altijd handig.
  • Hulpmiddelen: Doe uw paard altijd een halster met touw om zodat u uw paard goed kunt hanteren. Soms is het nodig om een praam of sedatie te gebruiken en/of uw paard in een opvoelbox te plaatsen zodat uw dierenarts veilig kan werken. Als uw dierenarts daar naar vraagt dan is dat ook nodig. Vaak is dit voor uw paard ook veel fijner.
  • Sommige dingen kunt u oefenen: het is behulpzaam als u uw paard hebt getraind dat het overal aangeraakt mag worden, voetjes wil geven, netjes stil staat of mee loopt wanneer dat gevraagd wordt en getemperatuurd kan worden.

Het blijft oppassen, maar met deze tips maken we de kans op ongelukken samen kleiner!