Mijn kat is volwassen

De kat is een echte carnivoor en werd vroeger gehouden om ratten en muizen te vangen. De kat is niet afhankelijk van sociale contacten en leeft zelfstandig. Deze eigenschap maakt het een zeer bijzonder huisdier. Vanaf een leeftijd van 5-8 maanden kan een kat zich voortplanten, maar na een jaar is de kat echt volwassen. Bij bepaalde raskatten ligt deze leeftijd nog iets hoger.

De jaarlijkse gezondheidscontrole

Een gezonde kat is opgewekt, actief en eet en drinkt normale hoeveelheden. U zult dan niet zo snel aan een gezondheidscontrole door een dierenarts denken. Gaat uw kat slechter eten, snottert hij of is hij ineens sloom? Dan kan de kat iets onder de leden hebben en merkt u vaak al snel dat een bezoekje aan de dierenarts nodig is.
Ook al oogt de kat gezond, toch is het verstandig om het dier jaarlijks na te laten kijken door een deskundige. Wanneer het dier al langere tijd bij u is, kunnen veranderingen over het hoofd gezien worden. Daarnaast onderzoekt de dierenarts ook het hartje en de longen. Het gebit wordt nagekeken en indien nodig kan diep in de oren gekeken worden. De vaccinatie is een mooi moment om uw de gezondheid van uw dier te laten controleren.

Waar moet u allemaal aan denken als u een volwassen kat heeft:

  • Vaccinatie
  • Het gebit
  • Goede voeding voor een gezond leven
  • Sterilisatie en Castratie
  • Vlooien
  • Welke wormen kunnen bij mijn kat voorkomen?
  • Zorgverzekering

Vaccinatie tegen gevaarlijke ziekten

Het is mogelijk om katten tegen gevaarlijke en besmettelijke ziekten te vaccineren. Want ook bij katten komen er nog steeds ziekten voor waartegen geen goede medicijnen bestaan, zoals kattenziekte en niesziekte. De eerste vaccinatie ontvangt een kitten op 9 en 12 weken leeftijd. Om de bescherming te behouden, is het noodzakelijk de vaccinatie jaarlijks te herhalen. Kattenziekte is een zeer besmettelijke virusinfectie. Het virus ‘werkt’ zo snel, dat soms geen symptomen worden waargenomen, tot het te laat is. Niesziekte is een term die wordt gebruikt voor een aantal verschillende virussen die op elkaar lijkende symptomen veroorzaken, zoals niezen en bindvliesontsteking. Katten kunnen ook worden ingeënt tegen een aantal andere ziekten, zoals rabiës en Bordetella bronchiseptica. Deze vaccinaties zijn met name van belang wanneer uw kat naar het buitenland of naar een kattenpension gaat.

Het gebit

Het gebit van een volwassen kat bestaat uit scherpe tanden en kiezen die speciaal geschikt zijn om vlees te eten en te verscheuren. De huiskat van tegenwoordig eet echter vaak brokken eventueel aangevuld met natvoeding. Tandplak krijgt door deze verandering in het menu meer kans om te plakken aan de gebitselementen.

Door regelmatig het gebit van uw kat te poetsen eventueel in combinatie met een speciaal dieet, kunt u het gebit beschermen tegen tandplakvorming. Hiermee houdt u het gebit van uw kat gezond en kunt u problemen op latere leeftijd voorkomen.

Goede voeding voor een gezond leven

Een gezonde volwassen kat is opgewekt, actief en speelt graag met zijn baasje en/of huisgenootjes. De kat gaat misschien ook wel naar buiten. Een volwassen kat heeft dan ook voldoende voedingsstoffen nodig om zijn actieve leven gezond te kunnen leiden. Een goede voeding houdt rekening met de levensfase van uw dier en de benodigde hoeveelheid voedingsstoffen.

Van nature eten katten meerdere malen per dag. Brokken bevatten echter verhoudingsgewijs veel meer energie dan die paar muizen die hij op een dag zou opeten. De meeste katten hebben dan ook een afgepaste hoeveelheid brokken per dag nodig. U kunt de voeding verdelen over de dag om de natuurlijke omstandigheden na te bootsen.

Een voeding kan naast uw dier voorzien in voedingsbehoefte ook bepaalde aandoeningen voorkomen. Blaasgruis is een aandoening die veel voorkomt bij katten. Bij blaasgruis is er sprake van kristalvorming van mineralen in de urine. De kristallen en soms steentjes kunnen irritatie veroorzaken. In ernstige gevallen kan het gruis de urinebuis verstoppen en de urinestroom blokkeren. Dit is levensgevaarlijk. U kunt blaasgruisproblemen voorkomen door een preventieve voeding aan te bieden tegen blaasgruis. Daarnaast is het van belang dat uw kat altijd toegang heeft tot voldoende vers drinkwater. Voor meer informatie over blaasgruisproblemen bij de kat neem gerust contact met ons op.

Na sterilisatie of castratie verandert de voedingsbehoefte van een kat. De stofwisseling vertraagt, waardoor het dier minder energie verbruikt op een dag. Om te voorkomen dat uw kat te zwaar wordt, kunt u het beste hem regelmatig wegen en indien nodig de hoeveelheid voeding aanpassen. In sommige gevallen is het noodzakelijk om over te schakelen op een andere voeding.

Sterilisatie en castratie

Rond een leeftijd van 5-8 maanden is een kat geslachtsrijp, oftewel seksueel volwassen. Een kater zal de neiging krijgen om te gaan rondstruinen, te gaan vechten met andere katers en zijn territorium te gaan markeren ‘sproeien’. Een geslachtsrijpe poes zal regelmatig krols worden. Het castreren van een kater (verwijderen van de testikels) of steriliseren van een poes (verwijderen van de eierstokken en eventueel baarmoeder) voorkomt ongewenste nestjes. Daarnaast voorkomt deze ingreep ongewenste gedragspatronen bij katten. Voor meer informatie over castratie en sterilisatie klik hier.

Sterilisatie en castratie vindt in de meeste gevallen plaats rond de 6-7 maanden leeftijd.

Vlooien

De kat is populair onder deze bruine springers. Vlooien zuigen bloed bij de kat en gaan vervolgens duizenden eitjes in de omgeving leggen zoals in de vloerbedekking. Deze eitjes vormen een voorraad van waaruit weer nieuwe vlooien ontstaan. Overgevoeligheid voor vlooienbeten is bij de kat een veel voorkomend probleem. Een consequente vlooienbestrijding voorkomt veel huidklachten. Voor advies kunt u vrijblijvend terecht bij een van onze assistenten.

Welke wormen kunnen bij mijn kat voorkomen?

Spoelwormen en lintwormen vormen een risico voor uw volwassen kat, ook al komt de kat nooit buiten. U kunt bijvoorbeeld eitjes meenemen via uw schoenen. Katten die wel naar buiten gaan en graag een vogeltje of muisje vangen, kunnen ook een wormbesmetting oplopen. Niet alleen voor huisdieren maar ook voor mensen vormen wormen een gevaar voor de gezondheid. Mensen kunnen deze wormen namelijk ook oplopen via het huisdier. Door uw huisdier regelmatig te ontwormen vermindert u het risico op het verspreiden van worminfecties in huis.

Een kat maakt rare sprongen

Net als het niet uitkomt, zult u zien dat er wat gebeurt. Wanneer u naar het ziekenhuis gaat, bent u verzekerd voor zorg. Ook voor huisdieren is dit mogelijk. Door het afsluiten van een zorgverzekering, worden de kosten ten gevolge van een aandoening of ongeval bij uw kat door de verzekeringsmaatschappij vergoed. Net als bij mensen is de vergoeding afhankelijk van het door u gekozen zorgpakket. Er zijn diverse verzekeraars met diverse pakketten en aanvullende verzekeringen.

Voor uw kat kunt u dus zelf bepalen of u een zorgverzekering wilt afsluiten. Een verzekering is zeker te overwegen, wanneer u niet geconfronteerd wilt of kunt worden met (onverwachte) grote financiële tegenvallers. Om een weloverwogen besluit te nemen, adviseren wij u vooraf goed te informeren bij verschillende verzekeringsmaatschappijen.