Submenu

vuurwerkangst bij paarden

Het overgrote deel van de paarden heeft geen vuurwerkangst. Veel paarden ervaren oudejaarsavond als een extreme onweersbui. Ze kunnen wel gespannen zijn, maar over het algemeen gaan ze goed het nieuwe jaar in. Wel zijn er dingen waar u op kunt letten en doen om het voor uw paard zo comfortabel mogelijk te maken.

podcast

In de podcast '#82 vuurwerkangst bij paarden' is Valerie Jonckheer te gast bij Aimée. Valerie is dierenarts, specialist gedragsgeneeskunde voor dieren en diplomaat dierenwelzijn.
In deze aflevering bespreken de twee dierenartsen vuurwerkangst bij paarden. Hoe uit vuurwerkangst zich en hoe kunt u omgaan uw angstige paard op dat moment? Die vragen (en meer!) worden beantwoord in deze aflevering.

meer vuurwerkangst dan andere jaren?

Topic1: Heeft uw paard meer vuurwerkangst dan andere jaren of in vergelijking met andere paarden op stal? Dan kunnen er onderliggende problemen spelen. Er wordt steeds meer bekend dat wanneer dieren zich niet lekker voelen door een ander medisch probleem, dit de gedragsdrempel kan verlagen.

wat kunt u doen om uw paard te helpen?

Topic 2: Wat kunt u doen om uw paard te helpen?

  • Desensitisatie: oefen met een kleine prikkel waardoor deze voor uw paard 'normaal' wordt. Dit is in dit geval een laag volume vuurwerk geluid waarbij het paard zich nog comfortabel voelt, dus niet het gedrag laat zien. Zo went u het paard langzaam aan het geluid.
  • Counter conditioneren: het paard een beloning of andere opdracht geven geven waarmee het paard een positieve link legt met het geluid.
  • Gerust stellen is oké! Tijdens een echte stressituatie kunt u een paard niet perongeluk verkeerd belonen voor zijn gedrag. Negeren of afstraffen bij echte angst is dus niet nodig.
  • Uw paard kan uw spanning waarnemen: probeer zelf rustig te blijven.
  • Medicatie waardoor uw paard minder angstig wordt: er zijn steeds meer studies dat detomidine (oa domosedan gel) als angstremmer werkt. Een middel met alléén acepromazine (oa tranquigel) is een minder goed idee omdat het paard hier alleen gesedeerd van wordt maar niet minder angstig. Overleg hiervoor met uw dierenarts.
  • Voedingssupplementen en feromonen: middelen zoals zylkene of ZZen kunnen net het scherpe randje eraf halen bij milde vuurwerkangst. Begin hier al een week van te voren mee (of langer afhankelijk van de bijsluiter).
  • Een maatje.
  • Veilige en comfortabele omstandigheden.