Submenu

cursus bacteriologisch onderzoek voor melkveehouders

De cursus 'bacteriologisch onderzoek van melkmonsters' is opgezet om een (melk)veehouder handvaten te geven om een koe met mastitis effectief te kunnen behandelen.

wat komt er aan bod?

Tijdens de cursus leert de veehouder om onderscheid te maken tussen gram positieve kiemen (Streptococcen/Staphylococcen) en gram negatieve kiemen (E.coli/ Klebsiella).
Op basis van de uitslag kan er beslist worden óf de koe behandeld moet worden en, indien dat het geval is, welk middel (eerste keus / tweede keus) dan de beste optie is. Hierdoor word de koe niet onnodig behandeld met antibiotica. Daarmee wordt er ook voorkomen dat de melk die niet geleverd kan worden vanwege de wachttijd van dit antibioticum. Ook dit bespaart dus kosten.

Door middel van een app houdt de veehouder contact houden met onze laborante die, bij twijfel over de uitslag, op afstand mee kan helpen om de platen te beoordelen.

hoe ziet de cursus er uit?

De basiscursus bestaat uit een dagdeel (ongeveer van 13.00 uur tot 16.00 uur) waarbij de theorie wordt besproken. Daarnaast worden die middag de zelf meegenomen monsters ingezet. De volgende dag komen de cursisten terug voor anderhalf uur (meestal van 13.00 uur tot 14.30 uur) om, onder begeleiding van onze laborante, de door hun ingezette platen af te lezen. 
Bij de basiscursus zijn de benodigdheden zoals een stoof, öses en platen inbegrepen.

Naast de basiscursus organiseren we 1 à 2 x per jaar een opfriscursus voor de deelnemers waarbij door ons drie melkmonsters worden geleverd aan de veehouder. Deze worden op het bedrijf door de veehouder zelf ingezet. De uitslagen van deze melkmonsters worden tijdens een terug kom middag besproken bij ons op de praktijk. Daardoor is er meteen een mogelijkheid om met andere veehouders en met ons eventuele problemen te bespreken waar men tegen aan loopt.

aanmelden

Indien u interesse heeft in de cursus of benieuwd bent naar de kosten hiervan, dan kunt u zich aanmelden via deze link. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

 

ervaringen van een veehoudster

Om meer te lezen over de ervaring van een veehoudster die deze cursus gevolgd heeft kunt u op onderstaande link klikken:

Download artikel 'Mini-lab op eigen erf'