EOTRH

EOTRH is een ziekte van het paardengebit die bij oudere paarden voorkomt. De afkorting staat voor Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis. Hierbij kan de tand worden opgelost (resorptie) en/of ontstaat er juist een woekering van het cement (hypercementose). Deze pijnlijke gebitsziekte komt voornamelijk aan de snijtanden voor. Soms zijn ook de ruinentanden en uitzonderlijk de voorste kiezen aangetast. De ziekte veroorzaakt constante pijn.

Hoe herken je EOTRH

Cementwoekeringen en oplossing van de snijtanden zijn zichtbaar bij EOTRH. Hierbij kunnen we bobbels onder het tandvlees (cementwoekeringen), fistelkanalen of teruggetrokken tandvlees zien. Soms kunnen snijtanden door de resorptie ook los gaan zitten, uitvallen of afbreken. Een röntgenfoto van de snijtanden laat duidelijk zien of er EOTRH speelt. We kunnen dan zien welke tanden aangetast zijn en hoe ernstig ze aangetast zijn.

Behandeling van EOTRH

Helaas is EOTRH (nog) niet te genezen. Omdat de aandoening pijnlijk is en progressief verloopt (het wordt steeds erger) worden de aangetaste snijtanden getrokken.

Wanneer wij EOTRH diagnosticeren is dat voor de eigenaar vaak schrikken. Een paard zonder (een deel van) zijn snijtanden, kan dat wel? Jazeker! Paarden kunnen heel goed functioneren zonder snijtanden, zelfs het grazen van gras is geen probleem. Omdat EOTRH pijnlijk is, knappen de paarden erg op van de behandeling. Vaak meer dan dat een eigenaar zich kan indenken. Paarden zijn namelijk heel goed in het verhullen van hun pijn. Ze lijken daarom wel tevreden. Daarnaast sluipt EOTRH er langzaam in. Kleine kwaaltjes of achteruitgang worden vaak gerelateerd aan de leeftijd van het paard. Vaak merkt de eigenaar pas achteraf (aan het in positieve zin veranderde gedrag van het paard) hoeveel last het paard van de aangetaste tanden had. We horen dan na een behandeling dat een paard weer veel jonger en vrolijker geworden is in zijn gedrag en uiterlijk.

positieve reacties

Wij ontvangen veel positieve reacties na het verwijderen van de snijtanden bij een paard met EOTRH. En daar zijn wij blij mee!
Hieronder een aantal reacties:

  • De eigenaresse van Pardoes deelt haar ervaring

    In de vier jaar dat ik Pardoes heb is hij altijd wat op zichzelf geweest. Ik zag een frons boven zijn ogen, hij hield niet van aanrakingen aan zijn hoofd en keerde zich dan van mij af. Ook had hij regelmatig last van ouderdoms kwaaltjes. Ik dacht dat dat bij hem en zijn leeftijd hoorde.

    Hij wil altijd werken dus hij liet niet merken dat hij ergens last van had.

    Totdat de tandarts van De Graafschap Dierenartsen EOTRH aan zijn tanden diagnosticeerde. Dat heeft hij waarschijnlijk al gehad toen hij bij mij kwam, maar is langzaamaan steeds erger geworden. We hebben besloten om zijn snijtanden te laten verwijderen.

    Het verbaast mij wat voor verandering hij heeft doorgemaakt. Nu pas zie ik zijn eigen vrolijke zelf. Hij zit beter in zijn vel, raakt mij aan en hij heeft geen rimpels meer boven zijn ogen.

    Ik was bang dat hij zonder snijtanden niet goed zou kunnen eten en dat dat invloed op hem zou hebben. Maar direct bij de dierenarts op stal stond hij alweer te eten. Ook thuis begon hij direct aan het hooi. Nu 6 weken later zijn de wonden bijna dicht en houdt hij zijn tong gewoon binnen. Hij eet normaal en kan goed grazen, zelfs heel kort gras!

    Ik ben blij dat ik Pardoes heb kunnen helpen!

  • De eigenaresse van Ruby deelt haar ervaring:

    Ruub kreeg in november 2022 de diagnose EOTRH. Ik had niet echt iets aan hem gemerkt, behalve dan dat hij wortels moeilijk at.
    Het was wel even schrikken, het idee dat al zijn snijtanden er in één keer uit moesten vond ik heel naar en zielig. Kon hij dan nog wel eten? Ruub heeft al heel wat blessureleed gehad en hij is dapper, maar toch, dit was wel weer even slikken. En eten leek me lastig worden, zonder zijn 12 snijtanden.

    Gelukkig verzekerde dierenarts Sandra me dat tegenwoordig veel paarden deze diagnose krijgen en dat ze allemaal goed herstellen en zich snel aanpassen aan de nieuwe situatie na de behandeling. Daarbij was er eigenlijk geen keuze, de aandoening is erg pijnlijk en progressief. Niks doen was dus geen optie.

    Omdat Ruub ging verhuizen heb ik even gewacht en op 27 maart was hij aan de beurt. Ruub liep dapper de kliniek in. Ik vond het spannender dan hij, maar Sandra stelde mij gerust: Het zou echt goed komen.

    Nadat alle snijtanden waren verwijderd mocht Ruub rustig bijkomen in een stal op de kliniek. Toen ik smiddags op de kliniek kwam stond Ruub, tot mijn verbazing, gewoon te eten! Vier uur na de behandeling! Hij al had slobber gehad en stond nu hooi te eten. Wat was dat fijn om te zien!
    Eenmaal thuis ging hij meteen verder met hooi eten. Zijn avondmaaltijd had hij sneller op dan zijn maatje Juul. Ik merkte helemaal niet dat hij zijn snijtanden kwijt was. Hij at gewoon zijn hooi, slobber en knabbelde aan gras.

    Inmiddels is het vijf weken geleden en graast hij net als andere paarden mét snijtanden, je ziet echt geen verschil! Hij kan ook gewoon nog lekker kroelen met Juul. Ik ben heel erg blij dat ik het gedaan heb. Als ik van te voren geweten had dat hij zo snel zou herstellen, had ik het wellicht wat sneller na de diagnose gedaan. Ik merk aan hem dat hij opgelucht is.

    Ik vond de informatie, de geruststelling en de manier van behandelen van De Graafschap Dierenartsen erg prettig!

  • De eigenaresse van Donna deelt haar ervaring

    Begin maart stond Donna helaas met een peesblessure aan haar diepe buiger en mocht dus maar beperkt bewegen. Na haar wandelingetje geef ik haar vaak een appeltje en het viel me op dat ze deze opeens niet meer wilde afbijten met haar voortanden dus direct laten kijken of ze geen EOTRH had. Helaas bleek dit het geval maar het leek in een beginnend stadium (op de foto zie je het tandvlees bij de buitenste snijtanden al wat bomberen en een lichte ontsteking boven aan de snijtanden. Verder zie je niet zo veel aan de snijtanden zelf. Bij haar zat de cementvorming aan de achterzijde. Wat je wel duidelijk ziet op de foto van de uitgekoorte snijtand).

    Omdat het een zeer pijnlijke aandoening is die niet te genezen is, besloot ik om ook een afspraak te maken bij de kliniek van De Graafschap Dierenartsen in Vorden voor röntgenfoto's en het trekken van de tanden als we er toch heen moesten voor een controle-scan van de pees (pees was gelukkig helemaal genezen met dank aan de PRP behandeling door Jeroen Smak ).

    Op de röntgenfoto's was zeer goed te zien dat er al veel hypercementosis om de wortels vormde. Eigenlijk veel meer dan het klinische beeld deed vermoeden dus besloten alle tanden te laten trekken door paardendierenarts Sandra Derks.
    Dit klinkt erg heftig en zo zag het er ook uit. De wortels van de kiezen waren al behoorlijk misvormd en de 'schotjes' tussen de wortels waren al grotendeels opgelost. Donna moet er echt veel pijn en last van hebben gehad.

    Na dat ze was bijgekomen van de operatie was ze direct bijzonder vrolijk en begon gelijk haar hooi op te eten. Ondertussen zijn we 2 dagen verder en, zoals je ziet in de filmpjes, zie je eigenlijk niets aan haar qua grazen of hooi eten.

    Mocht je ook merken dat je paard geen appel of wortel meer wil afbijten laat dan controleren (liefst met röntgenfoto's!) op EOTRH. Het is een akelige en zeer pijnlijke aandoening die niet te genezen is en het paard redt zich prima zonder tanden.
    Donna is nu al veel vrolijker en dan zijn de wonden in haar mond nog niet eens genezen!