De juiste voeding voor konijn of cavia

Goede voeding draagt bij aan een optimale gezondheid van uw konijn of cavia. Voeding levert energie maar heeft ook invloed op een gezonde darmwerking en kan gebitsproblemen voorkomen. Cavia’s en konijnen hebben veel behoefte aan ruwe vezels. De belangrijkste vezelleverancier is hooi. Het is dan ook van belang dat dit altijd in voldoende mate in het hok aanwezig is. Eten is voor beide diersoorten een sociaal gebeuren en helpt de sociale contacten te verbeteren. Het kan daarom ook goed gebruikt worden bij het koppelen en groepsvorming.

Konijnen en cavia’s horen een slank en gespierd lichaam te hebben. De ribben moeten voelbaar zijn zonder dat daar een dikke laag vet over zit. De meeste dieren zijn te dik omdat ze teveel of te calorierijk voedsel krijgen. Te weinig lichaamsbeweging door bijvoorbeeld gebrek aan ruimte kan ook een rol spelen.

Een gezond dieet voor een konijn of knaagdier bestaat uit weinig droogvoer, onbeperkt hooi, voldoende groenvoer en af en toe fruit.

Konijnen en cavia’s zijn herbivoren en hebben een relatief lang verteringskanaal. Voor een optimale darmwerking hebben ze daarom vezelrijk voedsel ofwel ruwvoer nodig in de vorm van hooi en eventueel stro. Bijna alle voedingsstoffen die konijnen nodig hebben halen ze uit hooi, groenvoer en blindedarmkeutels. Ook cavia’s behalen de benodigde voedingsstoffen uit hooi en groenvoer. Hooi zorgt naast het leveren van voedingsstoffen ook ervoor dat de dieren goed blijven knagen en kauwen waardoor tanden en kiezen slijten. Het kan daarmee gebitsproblemen voorkomen en verveling tegengaan.

Toch krijgen de meeste konijnen en cavia’s voornamelijk droogvoer. Aangezien dit voer calorierijk is, veroorzaakt droogvoer snel zwaarlijvigheid.

Droogvoer niet te veel

Een konijn ouder dan zeven maanden mag niet meer dan 25 gram droogvoer per kg lichaamsgewicht per dag hebben. Cavia’s hebben maar 10-15 gram caviabrokjes per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. Naast het feit dat uw cavia te dik wordt, kunnen er als gevolg van overmatig voeren blaasstenen of nierstenen ontstaan door een teveel aan calcium. Ook maagdarmproblemen kunnen een gevolg zijn van teveel voeren.

Het beste droogvoer voor uw konijn of cavia is groene biks. Uit gemengd voer pikken konijnen of cavia’s graag alleen de lekkere dingen en laten ze de groene korrels liggen, die juist de essentiële voedingsstoffen bevatten.

Groenvoer

Het beste is om een konijn of cavia zo gevarieerd mogelijk groenvoer aan te bieden, dit betekent van veel soorten groenten een kleine hoeveelheid. De hoeveelheid groenvoer moet geleidelijk worden opgebouwd om het spijsverteringsstelsel hieraan te laten wennen. Groenten die niet gegeven mogen worden zijn: bieslook, prei, ui, knoflook, bonen en erwten, rabarber, vaste kool en aardappel(schillen). Groenten die prima (met mate) aan konijnen en cavia’s gegeven kunnen worden zijn: paprika, witlof, wortelen of andijvie. Vaak zit hierin ook de vitamine C die cavia’s nodig hebben. Geef cavia’s en konijnen niet teveel fruit vanwege het hoge suikergehalte. Door het hoge suikergehalte kan gas of diarree ontstaan.

Geen knaagstenen voor konijnen

Konijnen hebben een ongewone calcium stofwisseling. Als een konijn te weinig calcium binnen krijgt, zal hij het calcium uit zijn kaakbot halen. Dit zorgt voor osteodystrofie oftewel, botontkalking. Indien een konijn teveel calcium binnenkrijgt, zal er een verhoogd calciumgehalte in het bloed ontstaan. Dit kan zorgen voor blaaszand of blaasstenen. Vanwege het veel te hoge calciumgehalte, is het niet verstandig om konijnen knaagstenen te geven.

Vitamine C; belangrijk voor uw cavia

Naast ruwe vezels heeft een cavia dagelijks een portie vitamine C nodig. Een cavia kan zelf geen vitamine C aanmaken en opslaan. Bij te weinig vitamine C kunnen problemen ontstaan als: gewrichtsproblemen, vermagering, bloedingen in weefsels (met name in slijmvliezen), slechte groei van jonge dieren en een slechte wondgenezing. De dagelijkse behoefte van een cavia aan vitamine C ligt rond de 10-15 mg per kilogram lichaamsgewicht. Bij drachtige of zieke dieren ligt deze behoefte zelfs nog hoger, rond de 30 mg per kilogram lichaamsgewicht. Een teveel aan vitamine C wordt, omdat het niet opgeslagen kan worden, weer uitgescheiden (geplast) door het lichaam. U kunt de dieren vitamine C in de vorm van tabletjes of druppeltjes door het water geven. De meeste commerciële caviavoeders zijn al zo samengesteld dat er al vitamine C is toegevoegd.