Submenu

wat is een titerbepaling?

Na afname van een kleine hoeveelheid bloed kan daarin de hoeveelheid antilichamen bepaald worden tegen een bepaalde ziekte. Dit kan door het bloed naar een laboratorium te sturen. Dan krijg je een “kwantitatieve uitslag”. Dat wil zeggen een precieze uitslag uitgedrukt in getallen. Het kan ook door middel van een “kwalitatieve bepaling”. De uitslag is minder precies en wordt uitgedrukt in een kleur of een andere beschrijvende manier. De test die wij hiervoor wordt gebruikt is de Vaccicheck® en kan op een aantal vestigingen van onze praktijk worden uitgevoerd.

vaccicheck®

De Vaccicheck® is een kwalitatieve bepaling: de uitslag is niet uitgedrukt in getallen maar in grijswaarden die vergeleken worden met een controle kleur op de strip. Voor de ziekten Panleukopenie (kattenziekte) (FPV), Niesziekte (herpes) (FHV-1 of FHeV-1), Niesziekte (calici) (FCV) kan een titerbepaling gedaan worden. Een titerbepaling voor Rabiës (hondsdolheid) kan alleen in een laboratorium gedaan worden.

Waarom een titerbepaling?

Er zijn een aantal redenen te bedenken waarom een titerbepaling wenselijk is:

 • Wanneer u een kat adopteert waarvan de vaccinatiestatus onbekend is.
 • Uw kat een autoimmuun aandoening heeft en liever niet vaccineert.
 • Als controle of uw kat daadwerkelijk antilichamen heeft aangemaakt na vaccinatie
 • In uitzonderlijke gevallen, wanneer uw kat bijwerkingen heeft als gevolg van een vaccinatie.
 • Sommige huisdiereigenaren willen weten of er nog voldoende antilichamen aanwezig zijn om te kijken of (her)vaccinatie nodig is.

Wanneer een titerbepaling?

Dat is sterk afhankelijk van de reden waarom u een titerbepaling wilt laten uitvoeren. In het geval dat u wilt weten of een vaccinatie nodig is, of er dus nog voldoende antilichamen aanwezig zijn, dan kunt u het beste het tijdstip bepalen in overleg met de dierenarts De dierenarts die de vaccicheck uitvoert en beoordeelt, bepaalt wanneer er weer getest moet worden. Dit is afhankelijk van o.a. de uitslag, leeftijd en gezondheid van de kat. Het hebben van antilichamen in het bloed geeft geen 100 % garantie op het NIET krijgen van milde niesziekte symptomen. Een extra vaccinatie zal hierbij dan ook geen extra bescherming geven.

Hoe lang is een titerbepaling geldig?

Dat is afhankelijk van de vaccinatie geschiedenis en de leeftijd van uw kat.  Wij houden de richtlijnen aan die uitgegeven zijn in samenwerking met o.a. de faculteit Diergeneeskunde en de Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren. Hierin wordt ook beschreven dat er voor maximaal drie jaar kan worden afgetekend en dat er tot nu toe de voorkeur gegeven wordt om pups en kittens te vaccineren en niet te titeren.

Download KNMvD consensus vaccineren en titerbepaling

F.A.Q.

 • Titerbepalingen zijn goedkoper dan vaccineren.
  Nee. Helaas is dat niet het geval.  Titeren is veel bewerkelijker en daarom duurder.
 • Als een kat nog voldoende antilichamen heeft, heeft een booster vaccinatie geen zin.
  Ja, dat klopt. Het vaccin zal dan weinig meerwaarde voor uw huisdier hebben. Echter het hebben van antilichamen in het bloed geeft geen 100 % garantie op het NIET krijgen van milde niesziekte symptomen. Een extra vaccinatie zal hierbij dan ook geen extra bescherming geven.
  Waarom doen we dit dan? Indien we geen titerbepaling uitvoeren bij een kat, weten we niet of er nog voldoende antilichamen zijn en vaccineren we volgens het entschema. Dit doen we omdat we niet alleen vaccineren voor úw huisdier, maar voor alle katten (groepsimmuniteit). Door het huidige vaccinatieschema toe te passen houden we de populatie-immuniteit op niveau. Dat betekent dat ALS er een van die ziekten uitbreekt, het zich niet of nauwelijks  kan verspreiden. 
 • Ik laat mijn kat niet vaccineren omdat je daar allerlei bijwerkingen van kan krijgen.
  Ja én nee. Bijwerkingen kunnen in principe altijd optreden, maar de huidige vaccins zijn erg veilig. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een dikte op de plek van vaccineren en een allergische reactie. In uitzonderlijke gevallen kan dit leiden tot de dood van uw huisdier. De kans op al deze bijwerkingen is overigens zeer klein. 

Heeft u nog vragen? Bel gerust! We geven u graag persoonlijk advies.

Meer informatie over vaccineren vindt u hier.