Submenu

cystes

Merries, meestal oudere, kunnen cystes in de baarmoeder hebben. Cystes kunnen de herkenning van een embryo door het baarmoederslijmvlies belemmeren, maar ook kunnen ze makkelijk verward worden met een dracht bij echografisch onderzoek.

Het is bij Paardenkliniek De Graafschap Dierenartsen mogelijk om baarmoedercysten weg te laten halen via endoscopie. Met behulp van een scoop (de optiek) wordt er in de baarmoeder van de merrie gekeken. Het slijmvlies zal hierbij geïnspecteerd worden, net als de ingang van de eileiders in de baarmoederhoornen. Door gebruik te maken van speciale apparatuur kunnen cysten verwijderd worden. Deze methode is snel en veilig door het goede zicht in de baarmoeder en veroorzaakt geringe beschadiging van het baarmoederslijmvlies welke snel na de ingreep zal herstellen.

De herfst, winter en vroege voorjaar zijn periodes die het meest geschikt zijn om deze ingreep uit te voeren. In het voorjaar kan uw merrie dan weer gedekt worden en de kans dat uw merrie drachtig wordt en blijft is door deze behandeling vergroot. Indien u vragen heeft over deze behandeling kan u altijd contact met ons opnemen .

Gynaecologische operaties

Merries, waarvan de vulvalippen niet mooi op elkaar aansluiten, kunnen lucht aanzuigen. Dit kan een belemmering zijn om drachtig te worden. Bij deze merries kan de vulva chirurgisch gedeeltelijk worden dichtgezet middels een Caslickoperatie. Soms is een uitgebreidere Benesch operatie nodig om besmetting van de vagina met mest te voorkomen.

Andere gynaecologische operaties die wij uitvoeren, zijn: verwijderen van eierstoktumoren en het herstellen van rectovaginaal fistels en cloaca’s.