• Patiënt van de maand juni: Jaap

Patiënt van de maand juni: Jaap

Patiënt van de maand juni: Jaap

Dit is Jaap. Een Duitse Staande Draadhaar van bijna 2 jaar.
Jaap is een lieve, actieve hond. Op 12 mei ‘s ochtends eindigde onze uitlaatronde abrupt toen Jaap werd aangereden door een auto. 

Nadat hij aangereden was, rende hij nog 100 meter en viel hij om. Hij braakte bloed. Een vreselijk gezicht. Vervolgens heb ik de Graafschap Dierenartsen gebeld en zij adviseerden me om Jaap zo snel mogelijk naar de praktijk in Vorden te brengen.

Bij de praktijk aangekomen werd Jaap naar binnen gebracht en meteen onderzocht. Hij bleek een klaplong en een longbloeding te hebben.

Er werd lucht uit zijn borstholte gehaald en het was afwachten of de longbloeding zou stoppen. Omdat Jaap steeds benauwder werd, heeft dierenarts Simon een thoraxdrain geplaatst. Dit is een buisje wat tijdelijk in de borstholte blijft, zodat er gedurende de dag meerdere malen lucht uit de borstholte verwijderd kon worden. Ook werd er een hoeveelheid bloed uit de borstholte gehaald.
Wij zijn enkele malen telefonisch op de hoogte gebracht over de status van Jaap deze dag.

De volgende dag werden wij gebeld door dierenarts Nienke. Ze vertelde dat Jaap 's ochtends was uitgelaten en zijn behoefte had gedaan. Hij steunde op 4 poten dus had niets gebroken. Ongelofelijk. Een paar uur later zijn we naar de praktijk gereden om bij Jaap te gaan kijken. Hij lag er versuft bij door de pijnstilling. Het was bijna niet voor te stellen dat hij die ochtend had gelopen. Ook moest er die dag weer lucht uit zijn borstkas worden gehaald.

Twee dagen na de aanrijding werd Jaap weer onderzocht, ditmaal door dierenarts Inge. Er zat geen lucht meer in zijn borstholte en de klaplong was hersteld. Ze belde om te vertellen dat Jaap naar huis mocht. Jaap heeft pijnstillers en een antibioticum meegekregen. Ook moesten wij zijn ademhaling in de gaten houden.

De 3 dagen dat Jaap in de dierenartsenpraktijk verbleef, zijn wij zeer regelmatig op de hoogte gehouden. De betrokkenheid, uitleg en telefonische updates van verschillende dierenartsen en assistenten hebben wij als heel prettig ervaren.

Vijf dagen nadat Jaap was aangereden, is hij weer op controle geweest. Het gaat goed met hem! Hij mag per uitlaat beurt 15 minuten lopen, omdat zijn longen nog moeten herstellen. Dit mag langzaam worden uitgebouwd. Over een paar maanden is Jaap hopelijk weer net zo actief als voorheen.

Met vriendelijke groeten,

Monique Zuurveld