• patiënt van de maand: Kalkoen

patiënt van de maand: Kalkoen

patiënt van de maand: Kalkoen

Inmiddels herkent menig mens zich wel in het gevoel van beperkte vrijheid, nu we ons al weken netjes houden aan de restricties die ons opgelegd zijn vanwege COVID-19. Goede maatregelen om het virus af te remmen in haar verspreiding en zo levens te besparen. De patiënt van deze maand moet ook haar vrijheid op hebben willen zoeken. Vermoedelijk zal de patiënt de volgende keer wel twee keer nadenken. Geen boete, maar het werd wel op een andere, pijnlijke wijze duidelijk dat uitbreken niet per se de verstandigste keuze is.

van vrije vogel naar hondensnack

De patiënt van deze maand is Kalkoen, wiens naam ook meteen haar diersoort verraadt. Als jongedame dacht Kalkoen buiten de prachtige ren van haar eigenaren de bloemetjes buiten te kunnen zetten. Helaas vond de hond des huizes dit zijn terrein. Zo kwam het avontuur van Kalkoen abrupt ten einde in de bek van deze oplettende hond. Gelukkig waren de eigenaren net zo oplettend en twijfelden geen seconde om Kalkoen in de auto naar onze dierenartsenpraktijk te brengen.

onder het mes

Kalkoen had meerdere bijtwonden en het zag er daardoor niet goed uit voor Kalkoen. Niets doen was geen optie. Gelukkig wilden de eigenaren Kalkoen ook nog een kans geven en besloten we haar onder narcose te brengen om de wonden verder te inspecteren, op te schonen en te hechten.

Al met al een spannende ingreep, want vogels onder narcose brengen en weer wakker laten worden, kan op zichzelf al als uitdagend worden beschouwd. Maar na vele hechtingen waren Kalkoen’s wonden gesloten. Omdat Kalkoen toch sliep, hebben we meteen maar van de gelegenheid gebruik gemaakt om één van haar vleugels te kortwieken.

recovery

Ondanks het goede verloop, waren we zenuwachtig hoe Kalkoen wakker zou worden. Maar Kalkoen heeft ons niet lang in spanning gehouden. Al binnen een half uur na de operatie stond zij fier en ietwat argwanend te kijken naar haar omgeving in de recovery. Precies de houding die we van deze eigenwijze dame wilden zien. De eigenaren hebben Kalkoen nog die middag opgehaald.

quarantaine verlengd

Helaas voor Kalkoen heeft haar uitbraakpoging Kalkoen een nog striktere quarantaine opgeleverd: terwijl wij opereerden, hebben de eigenaren speciaal voor Kalkoen een hok getimmerd om verder in te mogen herstellen.

Al met al vonden wij in bovenstaande casus veel raakvlakken met de situatie waar wij als samenleving nu in verkeren: quarantaine, oplettendheid, naastenliefde, intensieve zorg en als je niet oplet: nog langere quarantaine.

Blijf zoveel mogelijk binnen.

Of de wonden van Kalkoen helemaal goed zullen genezen is op dit moment nog niet zeker. Maar gezien  de inzet van de eigenaar, vinden wij deze benoeming een bekroning op hun doorzettingsvermogen en liefde voor Kalkoen.