• patiënt van de maand september: Tobi

patiënt van de maand september: Tobi

patiënt van de maand september: Tobi

Dit is Tobi, een rat van 1 jaar die het liefst de hele dag met zijn maatje Rico rond hangt. Tobi kwam eind juni bij onze dierenarts Annika Vredegoor, op de locatie in Zutphen. Hij had last van een gezwel op zijn rug die in korte tijd groter geworden was.

Het viel dierenarts Annika meteen op dat het om een groot gezwel ging; zeker 2x2 cm. En dan te bedenken dat een rat maar een klein diertje is. 
Annika heeft met een dunne naald wat cellen uit de bult gezogen, om in ons laboratorium te onderzoeken uit welk soort weefsel het gezwel bestond. Helaas kwam er geen duidelijke uitslag uit, dus moest dit nogmaals worden gedaan.

opnieuw gegroeid

Enkele dagen later kwam Tobi dus opnieuw bij dierenarts Annika. Het gezwel werd opnieuw gemeten en was nu enorm gegroeid; maar liefst tot een grootte van 5x5 cm. In plaats van opnieuw een monster te nemen, werd tijdens het consult vrijwel direct besloten om het gezwel operatief te gaan verwijderen. Tobi werd ingepland in het operatieprogramma van dierenarts Tanya de Bruin in Vorden.

Operatie

Ter voorbereiding op de operatie overlegde de eigenaresse met de Annika hoe ze de wond na de operatie moesten beschermen. Bij de hond en kat heb je de wel bekende kraag en romper, maar voor de kleine Tobi hadden we niets aan wondbescherming liggen. Samen kwamen ze op het idee om een babysok kapot te knippen en dit om te toveren naar een romper. Voor de operatie werd de romper getest en dit ging goed; Tobi was klaar voor de operatie.

bijzondere OK-patiënt

Op de dag van de operatie waren de voorbereidingen al in volle gang. Alle aanwezige assistentes en dierenartsen waren nieuwsgierig, want het gebeurt niet vaak dat wij een rat opereren. Er moest naast een speciaal rompertje ook een maskertje voor de gasnarcose op maat gemaakt worden, om zo op een veilige manier de narcose toe te dienen en te kunnen opereren.  Dierenarts Tanya de Bruin, die Tobi ging opereren, kwam op het idee om hiervoor een operatiehandschoen te gebruiken met daarin een gat dat precies groot genoeg zou zijn voor het kopje van Tobi. De operatie verliep vlot. Het inmiddels behoorlijke gezwel werd succesvol verwijderd.

naar de uitslaapkamer

En daar lag Tobi dan na de operatie; in de lekker verwarmde zuurstofkooi mét zijn op maat gemaakte romper. Hij heeft heerlijk kunnen uitslapen en kunnen genieten van de aandacht die hij kreeg. 

een week later

Na een week kwam Tobi nog even op controle om te kijken hoe het met de operatie wond is. De wond was al erg mooi genezen en we kunnen niets anders zeggen dan dat het allemaal succesvol gelopen is

in het zonnetje

Helaas was dit succes maar van korte duur. Nu 6 weken later groeien er opnieuw 2 gezwellen op andere plaatsen. De eigenaresse heeft samen met één van onze dierenartsen besloten om niet opnieuw te opereren. Wel willen we Tobi  deze maand in het zonnetje zetten, dat heeft hij meer dan verdiend!