• Loki, patiënt van de maand

Loki, patiënt van de maand

Loki, patiënt van de maand

corpora aliena (CA)

In de praktijk maken we regelmatig mee dat dieren vreemde voorwerpen (corpora aliena oftewel CA) eten. Al dan niet bewust.
Meestal zijn dit honden, maar ook katten doen dit soms!
Dit is het verhaal van Loki, een jonge knappe Noorse Boskat van nog maar een half jaar oud!
Zijn baasjes vertellen: 

braken

Loki is een rode Noorse boskat van een half jaar oud. Sinds augustus 2022 woont hij bij ons.
Op jonge leeftijd heeft al heel wat meegemaakt!
Op woensdagavond 19 oktober vonden we Loki nogal suf overkomen. Hij wilde niet bij ons in bed liggen en zat ineengedoken in de slaapkamer. De volgende dag vonden we overal plasjes heldere spuug. Hij had geen eetlust en vrijdagochtend hebben we de dierenarts gebeld. We mochten ’s ochtends in Vorden langskomen. Na een lichamelijk onderzoek kreeg Loki een spuitje om het braken tegen te gaan en zijn we weer huiswaarts gekeerd. De spuit moest vlot gaan werken maar later op de dag was hij weer aan het spugen. We hebben meteen weer gebeld en konden diezelfde avond nog terecht.

de vangst

echo

Na nogmaals een klinisch onderzoek werd er besloten om een röntgenfoto te maken. Hierop was te zien dat de darmen helemaal vol ontlasting zaten. De dierenarts besloot om Loki ter observatie in de opname te houden en om hem een klysma te geven.
De volgende ochtend werden we gebeld. De klysma had helaas geen resultaat gehad en er werd een echo voorgesteld. Hiervoor moesten zijn mooie lange lokken wel geschoren worden. Op de echo vond de dierenarts een lang dun voorwerp in zijn buik. Er zat weinig anders op dan dit operatief te gaan bekijken en te verwijderen wat ze tegen zouden komen. 

touw van tong tot darmen

Nog diezelfde zaterdagavond ging Loki nog onder het mes. Er werd in de darmen en in de maag een lang stuk touw gevonden dat uiteindelijk helemaal doorliep tot achter zijn tong en daar vast bleek te zitten. Het touw kon er gelukkig helemaal uit worden gehaald!
Toen kwam de periode van herstel in de opname in Vorden. In eerste instantie zag het er goed uit, maar Loki was wel pijnlijk. Logisch, aangezien hij een flinke operatie had doorstaan. Niet veel later bleek dat Loki een verhoogde lichaamstemperatuur te hebben: hij had een infectie op de buikwond opgelopen.
Na het inzetten van een swab kon de goede antibiotica gegeven worden. Hierna knapte Loki gelukkig elke dag een beetje meer op!

ontsnappingspogingen

Hij liet zich gemakkelijk behandelen en was geliefd bij iedereen! We denken soms wel eens dat dat de reden is dat hij een week in Vorden is geweest.
Eenmaal thuis was het wel wennen om in de bench te zitten, want hij moest rust houden. Er werden ook verschillende pogingen gedaan om eruit te komen! Inmiddels is hij helemaal hersteld en rent weer door de kamer om samen met Silke, de hond te spelen.
En wij… wij zijn er nog steeds niet uit wat voor een touw het is geweest en hoe hij er aan is gekomen…