• Nala - het verkeerde middel krijgen

Nala - het verkeerde middel krijgen

Nala - het verkeerde middel krijgen

een waarschuwing, gebruik het juiste middel!

Niet alle (parasieten)middelen zijn geschikt voor zowel hond als kat. De werkzame stof die erin zit, kan ernstig giftig zijn voor een ander diersoort dan waarvoor het bedoeld is. Ook al pas je de hoeveelheid aan. 

Omdat het baasje van Nala met een rotgevoel terugkijkt op het geheel, is het dit keer een anoniem verhaal.
Als praktijk zijn wij héél dankbaar dat de baas van Nala het tóch verhaal wil delen, om andere mensen te waarschuwen.
We maken kennis met Nala, een knappe rood witte Europese Korthaar dame van ongeveer 4 jaar oud. Nala's baasje vertelt:

parasietenmiddel voor honden is giftig voor de kat

Het is nu alweer een paar weken nadat Nala thuis is gekomen na een nachtje logeren op de praktijk in Vorden. 
Dom, dom, dom baasje had een teken- en vlooienpipet opgedaan die voor honden bestemd was! Gelukkig was het niet de gehele hoeveelheid van het pipet.
Nala werd de dag erna wiebelig, ze leek wel dronken. Toen begon ze te hijgen, ze leek moeite te hebben met ademhalen. Ik dacht eerst dat ze aan het hyperventileren was of dat ze een epileptische aanval had.
Toen dacht ik aan het parasietenmiddel...

spannende nacht

Ik kon gelukkig snel terecht bij dierenarts Charlotte Dabekaussen op de locatie in Leesten. Zij herkende direct de kenmerken van een vergiftiging. Eerst werd de vacht weggeschoren waartussen het middel toegediend was. Daarna is de huid goed schoongemaakt met betadine om het middel zoveel mogelijk te verwijderen. Ook moest Nala naar Vorden voor eventueel verder onderzoek voor haar vitale functies en om aan het infuus te gaan. Hiermee werden haar nieren, die zorgen voor de verwerking van het middel, ondersteund en een soort van 'gespoeld'.

Wel moest ze dus een nacht aan het infuus blijven en wat was dat een spannende nacht! Het was onzeker of ze het zou redden en of er blijvende gevolgen zouden zijn.
In de ochtend kwam gelukkig het verlossende telefoontje: Nala was lekker aan het miauwen, wou heel graag eten en geknuffeld worden. Dat vonden ze niet erg bij de praktijk, want Nala is één en al gezelligheid! En, het belangrijkste, ze mocht naar huis! Eigenlijk was Nala de dag hierna al weer helemaal de oude en gaat het heel goed met haar!

flink geschrokken

Ik deel dit verhaal hier graag om baasjes te waarschuwen. Zelf ben ik enorm geschrokken. Ik was me er niet van bewust dat dit parasietenmiddel voor de hond zo giftig is voor een kat.
 

permethrin is giftig voor katten

nog wat informatie vanuit de praktijk
De werkzame stof (permethrin) die het middel bevat kan voor katten zeer ernstige symptomen geven, zoals ernstige krampen, overgevoeligheid, speeksels, wijde pupillen, hoge lichaamstemperatuur en zelfs overlijden.
In de bijsluiter staat: 'Niet gebruiken bij katten. Vanwege hun unieke fysiologie en onvermogen om permethrin (een van de werkzame bestanddelen in dit product) te metaboliseren, mag dit diergeneesmiddel niet worden gebruikt bij katten.'