zandkoliek

zandkoliek

Zand in de darmen van een paard of pony kan wisselende mest of koliek (hevige darmkrampen) veroorzaken. Zandkoliek kan erg hardnekkig zijn en heeft daarom behandeling nodig. 

veel patiënten

Wij zien heel veel patiënten met zandkoliek.
De afgelopen jaren is de zandopname bij paarden enorm gestegen. Door de drogere zomers is er minder gras en het gras dát op het land staat zit minder goed vast in de grond. Dit gras wordt gemakkelijk met wortel en al losgetrokken, met als gevolg dat er meer zand binnenkomt. Ook bij paarden die niet op de weide staan maar op een paddock kan het voorkomen dat zij zand gaan opnemen.

psyllium

Het is verstandig om regelmatig de mest te controleren op zand. Echter is het vinden van weinig tot geen zand geen garantie dat er geen zand in de buik kan zitten! Of en hoeveel zand er in de darmen zit is vast te stellen met een röntgenfoto van de buik. Het maken van deze röntgenfoto kan bij ons op de kliniek.
Omdat het bijna onoverkomelijk is dat paarden zand opnemen adviseren wij om psyllium te voeren. Psyllium zijn natuurlijke vezels die water opnemen en veranderen in een gelei-achtige brei, die plakkerig is en zand aan zich bindt. Naast het voeren van psyllium is het belangrijk om aan de natuurlijke eetbehoefte van het paard te voldoen d.m.v. onbeperkt ruwvoer. Dat vermindert het opnemen van zand.

hoeveel psyllium

Geef jij jouw paard al psyllium, dan is dat heel goed. Controleer wel even hoeveel je geeft. Veel leveranciers van psyllium houden een te lage dosering aan. Dit doet onvoldoende voor een paard met zand in de buik. Ons advies is om 50-100 gram psyllium per 100kg lichaamsgewicht van jouw paard te voeren. Voor een volwassen paard is dit dus 300 gram (lage dosering) tot 600 (hoge dosering) gram per dag, afhankelijk van de hoeveelheid zand. Geef dit, zeker in het najaar en de winter, gedurende 7 dagen per maand.

hoe geven en welke?

De psyllium mag in verschillende voerbeurten over de dag verdeeld worden. Het maakt niet uit hoe (droog of nat) je het voert, als jouw paard het maar binnenkrijgt. Sommige paarden vinden droge psyllium niet zo lekker, dan het kan helpen om het bijvoorbeeld door de klaargemaakte slobber of iets anders te mengen. Welke psyllium raden wij aan? Zowel de pure psyllium zaadjes (vlozaad) als de pure vezels (husk), werken goed om zand uit de darmen van het paard af te voeren. Er zijn ook producten waarin psyllium verwerkt zit. Hierbij is het belangrijk dat dit 100% pure psyllium betreft, zoals sandclear. Andere producten bevatten vaak te weinig psyllium. Wij adviseren dus om pure psyllium zaadjes, vezels of sandclear te voeren.

röntgenfoto

Wanneer een paard koliek heeft en er met behulp van een röntgenfoto wordt vastgesteld dat zand de boosdoener is, wordt het paard bij ons op de kliniek behandeld. Met deze behandeling wordt het zand uit de darmen gespoeld.

Heb jij vragen over zand bij jouw paard? Wil je een röntgenfoto komen maken of psyllium bestellen? Neem dan contact met ons op.