• nieuwe regelgeving registratie & identificatie bij honden

nieuwe regelgeving registratie & identificatie bij honden

nieuwe regelgeving registratie & identificatie bij honden

nieuwe regels per 1 november 2021

Bent u eigenaar van een of meerdere teven en heeft u binnenkort fokplannen? Of bent u van plan een hond aan te schaffen na 1 november 2021? Dan krijgt u te maken met nieuwe regels m.b.t. registratie en identificatie.

strijd tegen malafide hondenhandel

Om de malafide hondenhandel tegen te gaan, komt er een uitgebreider registratiesysteem. Door de pups vanaf de geboorte te kunnen volgen met een landelijk registratiesysteem, wil men proberen om het de malafide hondenhandel moeilijker te maken om de pups te verkopen. Alleen geregistreerde fokkers kunnen hun pups laten chippen en krijgen een EU-paspoort voor de pups. Beide zullen per 1 november 2021 verplicht zijn bij de verkoop van een hond.

Iedere eigenaar waarvan een teef pups krijgt, ook al is het maar voor één keertje, moet zich per 1 november 2021 geregistreerd hebben en in het bezit zijn van een UBN-nummer. Ook wel Uniek Bedrijfs Nummer of Uniek Baasjes Nummer genoemd. Doet hij of zij dit niet, dan kunnen de pups niet gechipt worden en mogen er ook geen EU-paspoorten afgegeven worden.

Vanaf die datum is het verplicht dat elke hond (dus ook volwassen) bij verkoop of overdracht naar een nieuwe eigenaar gechipt, geregistreerd en voorzien is van een EU-paspoort. De chip én het paspoort worden geregistreerd op het UBN van de fokker/eigenaar.

Wanneer u een hond uit het buitenland haalt, dient u ook een UBN-nummer te hebben, ook al bent u dan niet de fokker. Op dat moment bent u namelijk de importeur. U dient de hond dan binnen twee weken door een dierenarts aan te laten melden bij een van de portalen. Heeft deze hond geen EU-paspoort dan moet ook deze door de dierenarts worden verstrekt.

Ook wanneer een het EU-paspoort vervangen moet worden (vol of kwijt) moet de eigenaar van de hond een UBN-nummer hebben voordat de dierenarts een nieuw EU-paspoort mag afgeven.

koop geen hond zonder chip!

Het is volgens de wet verboden om een hond zonder chip en registratie te kopen. Per 1 november 2021 moet u er ook op letten dat de hond een paspoort heeft. U weet zo meer van de geschiedenis van het dier. U kunt dan bijvoorbeeld controleren wie de moeder is en of de hond zijn inentingen heeft gehad. Verkopers die honden verkopen zonder paspoort, chip en registratie houden zich niet aan de wet.
Zij willen waarschijnlijk onzichtbaar blijven voor de overheid. Vraag u dan af of deze persoon het beste met de hond voor heeft.
Heeft u per ongeluk een hond gekocht zonder registratie? Bent u opgelicht met een vals paspoort? Vraag dan in ieder geval direct een UBN nummer aan. En laat uw hond door de dierenarts binnen twee weken registreren bij een van de aangewezen portalen.

Verdere informatie over deze nieuwe regelgeving kun je HIER lezen.