• stroombanden per 1 januari 2022 verboden

stroombanden per 1 januari 2022 verboden

stroombanden per 1 januari 2022 verboden

Met ingang van 1 januari 2022 zijn alle stroombanden voor huisdieren verboden. Alle banden waarbij de mogelijkheid aanwezig is om met stroomstoten te werken zullen worden verboden (ook al staan ze uit of worden alleen de piepjes of trillingen gerbuikt). Niet alleen de trainingshalsbanden maar ook de stroombanden van invisible fences zullen dus per 1 januari verboden zijn.

Stroomband verbod

Vanaf 1 januari 2022 is het gebruik van stroomhalsbanden bij honden verboden. Stroomhalsbanden zijn halsbanden die een stroomstoot af kunnen geven aan de hond die deze band draagt.

Volgens minister Schouten is gebleken dat een stroomhalsband "behoorlijk leed veroorzaakt" bij de hond. Ze had eigenlijk alleen met strengere regels willen komen, maar schrijft dat ze door nieuw wetenschappelijk onderzoek toch met een totaalverbod komt. Nederland volgt hiermee 9 andere Europese landen waar een dergelijk verbod al van kracht is, waaronder Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen en Zweden.

Stroombanden worden gebruikt bij de training van (politie)honden of als antiblafband, maar bijvoorbeeld ook bij onzichtbare erfafscheidingen. Wanneer de hond in dat laatste geval een bepaalde grens passeert, ontvangt hij via de halsband een stroomstoot. Dit is straks allemaal niet meer toegestaan. 

Het verbod geldt niet alleen voor werkende apparatuur, maar voor alle halsbanden die in theorie geschikt zijn om stroomstoten af te geven. Het is dus ook verboden om de hond een dergelijke halsband te laten dragen als de band uit staat of als bijvoorbeeld de batterijen niet meer werken. Ook apparatuur die geschikt is om stroomstoten af te geven en hiernaast andere signalen als geluid en trillingen kan produceren valt onder het verbod.

Voor de inzet van politie- en defensiehonden geldt dat in bepaalde uitzonderingsgevallen het gebruik van deze banden voorlopig mogelijk blijft. Alleen politie en defensiemedewerkers zelf mogen in die uitzonderlijke gevallen de stroomhalsband gebruiken. Toeleveranciers van dergelijke honden, dus mensen die politiehonden opleiden, mogen dat dus niet.

Voor de officiele informatie klik hier

LICG

Prikband verbod

Naast het verbod op het gebruik van stroombanden is het gelukkig ook al een aantal jaren (2018) verboden om prikbanden te gebruiken. 

Foto's zijn afkomstig van het LICG