• patiënt van de maand april: Simba

patiënt van de maand april: Simba

patiënt van de maand april: Simba

Simba is op een warme augustus dag geboren in 2007, in het Sultanaat van Oman (in West-Azië). September 2007 gingen we alleen even kijken bij een nestje katjes, wat bij de dierenarts was gebracht. We waren echt niet van plan om een kat te nemen.
Simba dacht daar echter anders over.

Kiara en Simba

Bij ieder gezinslid kroop hij op schoot of in de nek en ging heerlijk liggen snorren. Na een klein half uurtje verlieten wij de dierenartspraktijk met twee kittens. Simba en zijn zusje Kiara. Simba gedraagt zich al vanaf de eerste dag als een echte leeuw, hij ligt heerlijk in de zon te spinnen, kijkt uit over zijn terrein, terwijl Kiara de boel verdedigd en bij de etensbak een stapje opzij doet om Simba voor te laten. Kiara was de onderneemster, ze kwam regelmatig in de problemen en had heel wat dierenarts bezoekjes op haar naam staan. Simba was graag dichtbij huis. Op een uitstapje van drie weken na was Simba altijd in de buurt. In 2013 verhuisden de katten mee toen we terug naar Nederland gingen.

Vanaf de eerste dag verkende Simba de buurt en ontpopte hij zich tot de verdediger van huis en haard. Hij liet ook overal zijn geurtje achter, iets wat hij nooit eerder had gedaan. Simba ging in gesprek met de buurt katten en maakte ze duidelijk dat hij nu de baas was. En mochten hier soms misverstanden over ontstaan dan liet hij zich luid en duidelijk horen. Hij at als een dokwerker en als de hond werd uitgelaten, liep Simba mee.

Spoorloos

Tot 23 december 2016. Simba was nergens te vinden. Hoe we ook riepen, waar we ook zochten Simba was en bleef weg. Ik bedacht dat de chip van Simba nog op ons adres in Oman stond, dus de registratie in Nederland werd snel aangepast. Zo zette ik ook Simba op verschillende sites waar je je vermiste huisdier aan kon melden. Op 31 januari kreeg ik een telefoontje van de dierenambulance Doetinchem/ Winterswijk. Simba was gevonden door de familie Evers in Toldijk. Geheel in stijl werd Simba thuis gebracht, niet achterin de ambulance (hij schreeuwde moord en brand), nee op schoot van de bijrijdster. Dankzij de registratie van de Chip kwam Simba weer thuis. Simba had zijn heup uit de kom en was enorm mager.

De diagnose

Een bezoekje aan de dierenarts in Doesburg bevestigde het vermoeden. Wanneer de heup uit de kom is geraakt was niet duidelijk, wel werd duidelijk dat de spieren en pezen dusdanig verslapt waren, dat de heup niet in de kom zou blijven zitten, als deze zou worden teruggeplaatst. Er werd voor een operatie gekozen waarbij de kop van de heup werd verwijderd, zodat Simba geen pijn meer zou hebben.

Door training zullen de spieren weer aansterken. Uit ervaring is namelijk gebleken dat de spieren rondom de heup, de functie van het heupgewricht opvangen, waardoor hij weer goed gebruik van zijn poot kan maken.

Na de operatie

De eerste dag na de operatie is Simba weer naar buiten gegaan, liep door de tuin en kwam na 10 minuten weer naar binnen. Elke dag een beetje langer en op mooie dagen zoekt hij zijn oude plekje in de zon.
In huis volgt Simba mij overal en loopt met een grote bocht om de hond heen. Zijn zusje Kiara blaast naar hem, de liefde lijkt helemaal over. Als ik aan het werk ben kruipt Simba gezellig op zijn kussen in mijn praktijkruimte, snort en knipoogt regelmatig. Hij is weer helemaal terug.

Simba....terug van weggeweest

Zijn heup is nog nu nog niet sterk genoeg, maar hij gebruikt hem al wel heel voorzichtig. Rennen doet Simba op drie poten. Inmiddels begint er ook weer wat haar terug te groeien en maakt Simba weer uitstapjes buiten de tuin. Een wandeling met de hond eindigt voor Simba aan het eind van de straat. Hij laat zich nog even horen als we doorlopen, maar kiest er dan toch voor om naar huis te gaan.
Als de hond boos is op Simba en luid blaffend voor hem staat, blijft Simba stug zitten, hij laat zich niet verjagen.

Met Simba’s geopereerde poot gaat steeds beter. Naar verwachting zal Simba straks nagenoeg alles weer als vanouds kunnen met zijn poot.