• Patiënt van de maand: Blijke

Patiënt van de maand: Blijke

Patiënt van de maand: Blijke

In de weekenddiensten krijgen we regelmatig patiënten van andere praktijken doorgestuurd en zo kwam ook Blijke bij ons terecht!

Blijke heette eerst Bijke en zoals de naam al een beetje verraadt: een Friese Stabij! Bijke is echter zo’n blije vrolijke hond, dat hij de naam Blijke verdiende!

Nu had Blijke, die wel vaker dingen opeet die niet helemaal de bedoeling zijn, bedacht om in de nacht van vrijdag op zaterdag 180 gram pure chocolade 72 % op te eten, samen met 150 gram pindarotsjes. Dit kan zorgen voor ernstige intoxicatieverschijnselen, zoals epilepsie-aanvallen. In chocolade zit de stof theobromine wat een hartstilstand kan veroorzaken. Blijke was ’s morgens overenthousiast, hijgde erg en moest ontzettend veel drinken; ook had hij een licht verhoogde temperatuur. Dit zijn de eerste tekenen die kunnen wijzen op vergiftiging.

De dierenarts heeft na lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto Blijke laten braken en jawel hoor: er kwam nog een hoop chocolade en pinda’s uit, gelukkig! Hij had waarschijnlijk wel wat chocolade/theobromine opgenomen, gezien zijn symptomen. Voor de zekerheid is hij dan ook een dagje bij ons op de kliniek gebleven aan het infuus. Na enkele uren daalden zijn pols en zijn temperatuur; ook de ademhaling werd rustiger. Zo mocht enthousiaste Blijke na een dagje weer naar huis, met als advies aan de baas om hem nog goed in de gaten te blijven houden. Chocolade kan namelijk nog wel tot 72 uur na inname voor problemen zorgen.