• Patiënt van de maand: Kyo

Patiënt van de maand: Kyo

Patiënt van de maand: Kyo

Labrador pup Kyo is speels en vrolijk, zoals dat van een jonge pup verwacht mag worden. De trotse eigenaresse komt op de leeftijd van 9 en 12 weken met Kyo voor vaccinaties in onze praktijk in Leesten (Zutphen).

In de eerste maand heeft de pup problemen met diarree, maar is eigenlijk nooit ziek. Tot op een avond dat Kyo begint te braken: al het voer komt er weer uit en ook in de nacht blijft hij braken.

De eigenaresse komt met Kyo naar de kliniek in Vorden, waar een klinisch onderzoek wordt gedaan. De dierenarts voelt een dikte in de buik. Middels een röntgenfoto stelt de arts vast dat er een verstopping in de darm te zien is. Een spoedoperatie volgt. Er blijkt sprake te zijn van een invaginatie van de darm. Dit houdt in dat een stuk darm in het daaropvolgende deel darm is geschoven. Een invaginatie kan soms spontaan weer herstellen door uit te stulpen. Gebeurt dit niet, dan sterft het ingestulpte deel van de darm af. Er ontstaat dan een levensbedreigende situatie.

Ook bij Kyo blijkt het ingestulpte deel van de darm afgestorven te zijn en moet de dierenarts een stuk darm verwijderen. Na de operatie blijft Kyo nog een dag bij ons in de kliniek voor infuus. De eetlust is gelukkig meteen goed. Daarna gaat Kyo weer naar huis met een dieetadvies. Daar heeft hij gelukkig nooit meer gebraakt en speelt hij weer volop!