• Patiënt van de maand: Hanne

Patiënt van de maand: Hanne

Patiënt van de maand: Hanne

Hanne is een chocolade kleurige Labrador Retriever van twee jaar oud die samen met Smoks een kruising van dezelfde leeftijd samen woont.

Berdy Langeler, het baasje van deze vrolijke honden, heeft een edel smederij (www.berdys.nl). Op een ochtend ontdekt Berdy dat vermoedelijk een van haar honden een zilversierraad van de werkbank gepakt en opgegeten heeft. Berdy heeft wel een vermoeden maar weet het niet helemaal zeker en besluit dierenarts Simon Schuurman van de Graafschap Dierenartsen om hulp te vragen. Zou de altijd hongerige Hanne het sieraad opgegeten hebben of de wat ijdele Smoks?

Op een röntgenfoto van de buik van Hanne is het sieraad snel te herkennen. Smoks blijkt onschuldig en mag naar huis. Met behulp van een injectie met een krachtig emeticum (het braakmiddel apomorfine), wordt Hanne tot overgeven bewogen. Het levert wel een zilveren broche op, maar niet de ring die ook verdwenen is.

Een tweede foto laat zien dat er inderdaad nog een zilveren sieraad in de maag van Hanne zit. De 2 e en 3e poging met het braakmiddel lijden niet tot het gewenste resultaat. De ring blijft vast zitten in de maag.

Dierenarts Simon Schuurman besluit om Hanne onder narcose te brengen. Met behulp van een flexibele camera, een endoscoop en lange paktangen lukt het om via de slokdarm in de maag te komen en daar het sieraad op te hengelen. Het was niet eenvoudig, pas in een 2e poging kreeg Berdy Langeler haar sierraden terug. Hanne heeft gelukkig geen echte operatie te hoeven ondergaan. Helaas is het sieraad tijdens het kauwen door Hanne wel zwaar beschadigd en zal het zilver opnieuw gesmolten worden…

Hieronder de videoweergave van endoscopie bij Hanne.