• Patiënt van de maand: Glenn

Patiënt van de maand: Glenn

Patiënt van de maand: Glenn

Glenn is een West Highland White Terriër van negen jaar en mag naast de patiënt van de maand, ook de patiënt van het jaar genoemd worden!

Hij kwam namelijk begin dit jaar op bezoek bij de dierenarts. Ondanks zijn goede eetlust viel hij af en daarnaast dronk (en plaste) hij erg veel. Na bloedonderzoek bleek dat Glenn zijn suikergehalte (glucose) in het bloed te hoog was, wat duidt op suikerziekte. Dit had als gevolg dat Glenn veel vocht verloor en afviel. Wat als suikerziekte niet behandeld wordt? Dan zal door een te groot vochtverlies schade ontstaan aan verschillende organen en weefsels. Uiteindelijk zal het tot coma leiden en een levensbedreigende situatie ontstaan voor het dier.

De dierenarts stuurde Glenn door naar de diabetesconsulenten in de praktijk Gonny van den Berg en Manon Krabbenbos. Na uitleg over het injecteren en het symptomen herkennen van te hoge of te lage bloedsuiker werd de behandeling met insuline opgestart. Om goed te kunnen meten hoe de bloedwaardes gedurende de dag verlopen, kwam Glenn een dagje naar de praktijk in Vorden. Gedurende de dag werden de bloedsuikerwaardes gemeten door de diabetesconsulent en met behulp van een dagcurve kon ze controleren wat het effect van de insuline is. Aan de hand daarvan kon ze samen met de dierenarts de hoeveelheid insuline die Glenn nodig heeft vaststellen.

Het gaat nu goed met Glenn. De eigenaar spuit bij Glenn elke dag insuline in met de Vetpen. De Vetpen is gemakkelijk en exact te doseren. Omdat de Vetpen van te voren kan worden ingesteld is het gemakkelijker voor familie, buren of vrienden om te spuiten. Ook voor slechtzienden, mensen met artrose of een onvaste hand is deze Vetpen prettig in gebruik. Daarnaast krijgt Glenn een voeding die speciaal geschikt is voor honden met diabetes.

Met enige regelmaat is er contact met het baasje van Glenn om te kijken hoe het gaat en of de hoeveelheid insuline misschien aangepast moet worden. Ook afgelopen maand is de hoeveelheid glucose in het bloed gemeten en deze was goed! Met deze behandel- en controlemethoden heeft Glenn dezelfde levensverwachting als zijn ‘gezonde’ soortgenoten en gaat hij een leuk en actief leven tegemoet!