• Patiënt van de maand juli: Raisa

Patiënt van de maand juli: Raisa

Patiënt van de maand juli: Raisa

Wij waren onze Russische asielzoeker, poes Raisa, al bijna een week kwijt. Vrijdagsavonds werden we door een dierenartspraktijk uit Winterswijk gebeld: Onze Raisa was gevonden en door de dierenambulance daar binnen gebracht. Dankzij de chip wisten ze dat wij de eigenaar waren.

Wat waren wij blij! Maar ze vertelden ons direct dat Raisa zwaar gewond was. Röntgenfoto’s wezen uit dat haar schouder en voorpoot verbrijzeld waren. In de praktijk in Winterswijk konden ze helaas niks voor haar doen.

Wij hebben direct met  onze eigen dierenarts, De Graafschap Dierenartsen in Vorden gebeld of we  konden komen met Raisa. Dat was geen enkel probleem. Raisa was erg blij dat we haar op kwamen halen. Ze begroette ons  hinkend met een lamme poot en lag de hele weg  luid te spinnen in haar mandje! 

Toen dierenarts Tanya de Bruin Raisa onderzocht, vroeg ze direct: “Of is het een schot?”
Wij dachten dat  Raisa een klap van een auto gehad had. Maar na bestudering van de foto’s bleek Raisa gewond te zijn door een schot van een luchtbuks!
Wij hebben ook een Griekse zwerfhond. We hebben hem Bullet genoemd, omdat hij in Griekenland getroffen was door een schot van een luchtbuks. Bullet is nog steeds doodsbenauwd voor knallen. Wij proberen hem dan altijd gerust te stellen: “Nee Bullet, in Nederland  ben je veilig, hier wordt er niet op dieren geschoten……”. Nou, niet dus, stelletje………..

Röntgenfoto na operatie

Gelukkig durfde Tanya het wél aan om Raisa te helpen. We spraken af dat Tanya de plek van de breuk zou open maken om te kijken wat ze nog kon doen. De volgende opties waren mogelijk: niets doen, reparatie, pootje eraf of ‘einde oefening’….

Maandagmiddag werd Raisa geopereerd en we waren blij verrast toen Tanya aan het eind van de middag belde met de mededeling: “Het is gelukt, ik heb er een plaatje in gekregen!”. De röntgenfoto’s lieten nu een waar kunstwerkje zien. Tanya had met een mooi plaatje en 7 schroefjes toch nog een verbinding kunnen leggen tussen de botrestanten van haar schouder en de bovenarm. Wat een knap priegelwerk!

Raisa moet de eerste 14 dagen rust houden in de bench en dan hopen we dat haar pootje door de nieuwe botvorming weer gaat herstellen. We zijn nu een week verder en het gaat prima met Raisa. De eerste dagen was ze moe en uitgeput. Maar inmiddels krijgt ze weer meer energie en begint ze haar gewonde pootje ook weer iets te gebruiken! Enkele keren per dag mag ze uit de bench en op schoot zitten. Dan gaat haar kap af en kan ze wat makkelijker eten en volgt er een héle lange wasbeurt!

 

 

 

 

Tja, mevrouw krijgt door alle belangstelling wel kapsones. De fotograaf van de krant kwam al langs en dan moet je haar wel goed zitten!

We zijn erg blij met de  expertise, passie, service  en belangstelling van De Graafschap Dierenartsen en hopen dat Raisa goed revalideert en straks weer snel genoeg is om de weg veilig over te steken….

Met vriendelijke groeten,

Karin en Henk