• Patiënt van de maand november: Mady

Patiënt van de maand november: Mady

Patiënt van de maand november: Mady

Dit is Mady, een lieve West Highland White Terriër van 3,5 jaar oud. Na het eerste levensjaar werd er bij haar al diabetes mellitus, ook wel suikerziekte geconstateerd.

In een gezond lichaam worden de koolhydraten uit de voeding in het maagdarmkanaal afgebroken tot glucose. Dit is de voornaamste brandstof en bouwstof voor veel lichaamscellen. Vanuit de darmen wordt deze glucose opgenomen in de bloedbaan. Om de glucose uit het bloed in de lichaamscellen te krijgen is, de sleutel het hormoon insuline nodig. Dan pas kunnen de lichaamscellen de glucose gebruiken als brandstof om hun vitale functies uit te oefenen.

Mady had een tekort aan insuline, waardoor haar bloedsuikergehalte steeds hoger werd en er veel glucose werd uitgeplast. Samen met de glucose werd er ook meer water uitgeplast, het urinevolume nam toe. Om dit vochtverlies te compenseren ging Mady meer drinken. Dit vele drinken en plassen waren de voornaamste klachten van Mady.
Haar lichaamscellen kregen gebrek aan de brand- en bouwstof glucose. Om dit te compenseren ging ze meer eten, maar viel ondanks dat toch af.

Mady wordt nu dagelijks behandeld met insuline. Twee keer per dag geeft Mady’s eigenaresse haar een onderhuidse injectie met een afgepaste hoeveelheid insuline.  Hierdoor blijft haar bloedsuikerspiegel op peil en krijgen de lichaamscellen hun benodigde brandstof. Aanvullend op deze therapie krijgt Mady vezelrijke dieetbrokken. Deze voeding zorgt voor een gelijkmatige energieafgifte en een stabiel bloedsuikergehalte.

In de eerste weken heeft diabetesconsulente Gonny van den Berg regelmatig haar bloedsuiker gecontroleerd en daarop de insuline hoeveelheid aangepast.
De bazin van Mady maakt gebruik van de Vetpen, een gebruiksvriendelijke injectiepen, met als grote voordeel het nauwkeurig kunnen doseren van de insuline.

Op dit moment gaat het erg goed met Mady. De bloedsuikers zijn goed en ook is ze goed op gewicht. Mady is weer een heel vrolijk en blij hondje met nog een lang leven voor haar.