• Patient van de maand: Kardashian

Patient van de maand: Kardashian

Patient van de maand: Kardashian

Ook dit jaar kwamen we in onze praktijk weer enkele veulens tegen met standsafwijkingen van de benen. Standsafwijkingen komen met enige regelmaat voor en kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals; afwijkende ligging in de baarmoeder, trauma rondom de geboorte of bijvoorbeeld een genetische oorzaak.  Afhankelijk van de verschijningsvorm kan een behandeling bestaan uit  bewegingsmanagement, hoeven bekappen, spalken of een eventuele operatie.

Kardashian is een van de patiënten waarbij een operatie werd geadviseerd. Op een leeftijd van zes weken  opereerde dierenarts Schelto Jonker haar aan haar voorbenen. Hierbij werd er een techniek gebruikt waarbij de groei in de groeischijf wordt geactiveerd. Dit betekent dat het beenvlies rondom die zijde van de groeischijf wordt opgelift, zodat deze sneller gaat groeien.

Na de operatie liep Kardashian al snel weer rond. Ze moest nog wel in het verband dat gedurende twee weken regelmatig vervangen moest worden. Tevens mocht ze gedurende deze periode maar zeer beperkt bewegen en moest ze boxrust houden.

Over het algemeen hebben veulens bij een correct uitgevoerde behandeling een vrij gunstige prognose, ook Kardashian. Tijdig ingrijpen is bij standsafwijking belangrijk zodat het veulen zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Het beste resultaat van de operatie mag verwacht worden op het moment dat de grootste lengtegroei plaatsvindt van de botten (dit is ruim voor het sluiten van de groeischijven).

Bij de controle door de dierenarts was al duidelijk verbetering bij Kardashian te zien. Nu, twee maanden na de operatie, kregen we bericht van de eigenaresse: Kardashian maakt het goed.