• Patiënt van de maand: Rozie

Patiënt van de maand: Rozie

Patiënt van de maand: Rozie

Rozie is een konijntje van 10 maand oud en kon samen met haar zusje genieten van het lekkere buitenleven! Maar…. het bleken natuurlijk niet twee zusjes te zijn.

Rozie werd namelijk steeds dikker en er lagen ineens 2 baby-konijntjes in het hok, jammer genoeg wel reeds overleden. Er werd nog een 3e konijntje geboren en hoe klein die ook was, de levendigheid sprong ervan af! Echter na een tijdje bleef Rozie nog steeds persen. Op de praktijk maakten we daarom een röntgenfoto, waarop te zien was dat er nog een konijntje achtergebleven was in de buik. Na grondig onderzoek en overleg was een keizersnede de beste optie voor Rozie. Om de narcose op een veilige manier in te leiden, plaatsten we een braunule in het oor. Via deze weg konden we het infuus geven en samen met speciale tubes om konijnen aan de gasnarcose te leggen, heeft Rozie de narcose en de operatie goed doorstaan. Na de keizersnede konden Rozie en het jong bijkomen in de couveuse.

Tijdens de operatie is Rozie meteen gesteriliseerd. Eigenlijk is het een castratie, want bij konijnen verwijderen we de eierstokken en de baarmoeder. In de volksmond spreekt men echter vaak van sterilisatie bij de vrouwelijke dieren. De ingreep heeft als voordeel dat konijnen niet meer drachtig kunnen worden en voorkomt ook dat ze hormonale problemen, baarmoedertumoren of baarmoederontsteking kunnen ontwikkelen. Deze aandoeningen komen helaas veel voor bij niet gesteriliseerde konijnen op leeftijd. Daarom adviseren we konijnen op jongere leeftijd preventief te steriliseren.