• Patiënt van de maand: Coco

Patiënt van de maand: Coco

Patiënt van de maand: Coco

Coco is een konijn van 6 maanden als de eigenaar zich meldt in onze praktijk, omdat het diertje ineens niet meer kan lopen. Dezelfde ochtend liep de Franse hangoor nog vrolijk rond en leek er niets aan de hand.

Dierenarts Tanya de Bruin onderzoekt Coco en ziet dat hij alleen kan zitten en nog net z’n kopje kan optillen. Er worden geen verwondingen of botbreuken gevonden. Ook lijkt het dier wel gevoel in zijn pootjes te hebben, maar er is geen kracht om de pootjes te bewegen. De dierenarts vermoedt dat het konijntje slachtoffer is van een infectie met E. Cuniculi en start direct een behandeling met Panacur pasta (ontwormmiddel) en pijnstillers.

Encephalitozoon cuniculi is een veel voorkomende infectie/besmetting bij konijnen. Het behoort tot de familie van de schimmels en kan sporen vormen. Deze sporen verspreiden zich makkelijk via de urine in de omgeving, zodat andere dieren weer besmet raken. Maar veel jonge konijntjes zijn in de baarmoeder al besmet voordat ze geboren worden. Na besmetting kan het maanden duren, voordat er symptomen van ziekte ontstaan. Daarbij kunnen hersen-, nier- en oogafwijkingen voorkomen. Een bloedonderzoek kan de besmetting aantonen, maar wordt op dit moment door geen enkel laboratorium in Nederland aangeboden. Daar komt nog bij dat heel veel dieren nooit ziek worden: Uit onderzoek is al eens gebleken dat tot 70% van de dieren positief is.

Coco heeft het de eerste dagen erg moeilijk. De dag na het bezoek aan de praktijk verzwakte Coco zelfs nog. Hij kon zijn oren niet meer bewegen en ook zijn hoofdje niet meer optillen. De behandeling blijkt heel erg intensief te zijn. De eigenaar moet niet alleen medicijnen geven, maar ook vocht en voer in zijn bekje stoppen. Ook moest Coco op temperatuur gehouden worden. Coco lag dan ook op de warmste plek in huis met een aantal kruikjes en werd tussendoor regelmatig door de eigenaar opgetild en opgewarmd. Alle inzet werd snel beloond, want de volgende dag tilde Coco zijn hoofdje al weer op, te zien op de foto.

Na een paar dagen kon hij weer zelf te eten en nog een paar dagen later weer beter te bewegen. Exact een week na het eerste consult belt de eigenaar om te zeggen dat Coco weer kan lopen: Alle verzorging is niet voor niets geweest! Nog twee weken later komen eigenaar en konijn weer op consult in onze praktijk in de Spittaalstraat in Zutphen. Een trotse eigenaar laat nu een konijn zien die helemaal normaal kan lopen en springen. Coco wordt in totaal 4 weken behandeld met fenbendazole (panacur) en heeft er is weer helemaal gezond geworden. De prognose van E. Cuniculi is vooral bij nierproblemen matig. Ook bij hersenproblemen zijn er wel eens restverschijnselen. Bij Coco gelukkig niet!

Nu… 3 maanden later is Coco een heel aanhankelijk, vrolijk en actief konijn, maar boven alles lekker gezond!!!