• Patiënt van de Maand: Tygo

Patiënt van de Maand: Tygo

Tygo is een Mechelse Herdershond van 3,5 maand oud. En zoals een echte pup betaamt, vindt ook Tygo het leuk om achter dingen aan te jagen en naar insecten te happen.

Op 11 juli kreeg assistente Friedewien een telefoontje van de familie Gierman. Tygo was in de bek gestoken door een insect. Het was niet bekend welk insect, maar er ontstond al snel een zwelling aan één zijde van de kop. Een steek in de bek kan erg gevaarlijk zijn, want door zwelling kan de luchtweg geblokkeerd raken. Tygo werd dan ook in de auto gezet en naar de praktijk in Eerbeek gereden. Dierenarts Karin de Ruijter ving hem op. De kop was nu helemaal gezwollen, met name rond de ogen. De tong was niet gezwollen. Vanwege de heftige reactie kreeg Tygo een injectie met corticosteroïden. Deze zorgt ervoor dat de zwelling sneller verdwijnt. De angel zelf kon niet gevonden worden. Na twee uur kreeg de assistente een mail met een foto van Tygo van de familie Gierman. De zwelling was weer helemaal afgezakt! Nu maar hopen dat hij de insecten in de toekomst met rust laat!

Wat kunt u doen bij een insectenbeet bij uw huisdier?

Om de pijn te verlichten en de zwelling te verminderen, kunt u wat ijs in een handdoek wikkelen en tegen de plek aanhouden. Indien mogelijk kunt u kijken of u de angel kunt verwijderen door hem met uw vingernagel weg te krabben. Meestal is dit heel lastig omdat de plek zelf erg pijnlijk en de angel moeilijk te vinden is. Mocht dit niet lukken, dan kunt u het even afwachten, vaak komt de angel er zelf na verloop van tijd gewoon weer uit. Let op: honden en ook katten vinden het vaak leuk om met de poot op het insect te slaan. Het dier gaat dan vaak manklopen en overmatig likken aan de poot. Uw huisdier gebeten? Bij een flinke zwelling of als een zwelling niet binnen twee dagen minder is, neem contact op met de dierenarts. Ook bij twijfel bel gerust even voor overleg met een van onze medewerkers.