• patiënt van de maand maart: Elsje

patiënt van de maand maart: Elsje

patiënt van de maand maart: Elsje

Dit keer eens géén hond, kat, konijn of paard als patiënt van de maand. Deze maand het verhaal over Elsje, een kalfje van nog geen 2 maanden oud!

De veehouder schrijft:

geen vuiltje aan de lucht

Meerdere keren per dag wordt er een standaard controle ronde uitgevoerd bij de kalverhuisvesting op ons melkveebedrijf. Tijdens deze controle worden niet alleen de kalveren geobserveerd, maar ook de voeders (hooi, stro, melkpoeder, brok) aangevuld.Tijdens de ochtend ronde waren de kalfjes gezellig met elkaar aan het springen door het strohok (het speelkwartiertje zoals wij het noemen) en was er geen vuiltje aan de lucht.

het speelkwartier was voorbij

Nog geen 10 minuten later zagen wij dat het 56 dagen oude kalfje, genaamd Elsje, moeizaam liep en in de hoek van het strohok ging liggen. Op afstand was duidelijk zichtbaar dat het onderste gedeelte van het linker achterpootje letterlijk bungelde aan het bovenbeen. Het was een extreme breuk, waarbij enkel en alleen de pezen er voor zorgden dat het onderbeen er nog aan zat.

Spoed

We hebben spoedig telefonisch overleg gehad met onze directe dierenarts René Bemers. Hij heeft ervoor gezorgd dat binnen 30 minuten het linker achterpootje volledig werd ingegipst, met een extra toevoeging, van een ter plekke op maat gebogen staaf ijzer, aan de buitenzijde van het been.
Deze staaf (afkomstig uit onze werkplaats) zorgde voor een juiste stand van het been, wat vergeleken kan worden met een spalk.

creatief handelen

Spoedig handelen en creativiteit op de werkvloer waren belangrijk voor Elsje, omdat door de extreme breuk de bloeddoorstroming fors onder druk stond. Minimale tot geen bloeddoorstroming zorgt namelijk letterlijk voor het afsterven van het onderbeen.

revalidatie

Een revalidatieproces, bestaande uit individuele huisvesting, zorg en een antibioticabehandeling (tegen infecties), hebben ervoor gezorgd dat 4 weken na het ongeval het gips verwijderd kon worden.

nog even wachten...

Na verwijdering van het gips heeft het kalf nog twee weken individueel in het strohok gezeten, omdat een welbekend speelkwartiertje met andere kalfjes mogelijk, zowel fysiek als mentaal, nog te hoog gegrepen zou zijn voor Elsje.

 

speelkwartier heropend

Nu zit Elsje weer gezellig bij haar vriendinnen in het groepshok en is ze qua beweging en groei niet te onderscheiden van haar leeftijdsgenoten.