• giftige planten voor paarden

giftige planten voor paarden

giftige planten voor paarden

natuurlijk instinct

Het is prachtig weer en de paarden kunnen lekker naar buiten. Maar weet jij eigenlijk wat er in en rondom jouw weiland groeit?  Giftige planten kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen. Paarden hebben een instinct om giftige planten te mijden, vanwege hun vieze geur en bittere smaak. Maar dit is niet feilloos, waardoor onvoldoende aanbod van ruwvoer (kale weide), verveling, nieuwsgierigheid of het verwerken van giftige planten in hooi/kuil kan leiden tot het opeten van giftige plantendelen.

Na het eten van deze planten kunnen paarden vage (chronische) klachten ontwikkelen of kunnen bij acute vergiftiging zelfs komen te overlijden.
 

herkent u deze?

Er komen veel verschillende planten voor die giftig zijn voor paarden. Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver. Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen. Daarnaast zien we regelmatig problemen door de eikenprocessierups, groene eikels en eikenblad.

symptomen en wat te doen

Als het u opvalt dat een dier of een kudde ongewoon gedrag vertoont, bijvoorbeeld koliek, diarree, speekselen, trillen, een afwijkende gang, excitatie (rusteloosheid) of juist sloomheid, schakel dan direct een dierenarts in en zoek ondertussen in de omgeving naar mogelijk giftige planten. Probeer te achterhalen waar van gegeten is en hoeveel.
Bij tijdig ingrijpen kunnen schadelijke gevolgen van de vergiftiging soms beperkt worden. Er bestaat in de meeste gevallen geen medicijn/antitoxine tegen de vergiftiging, maar de dierenarts zal met de behandeling de symptomen zoveel mogelijk bestrijden en de giftstoffen verdunnen.

website

Voor meer en uitgebreide informatie per plantsoort, verwijzen wij u door naar deze pagina