jacobskruiskruid

De meeste paardeneigenaren weten dat Jacobskruiskruid giftig is. 
De plant is zowel vers als gedroogd zeer giftig, omdat het onomkeerbare leverschade veroorzaakt.

in het hooi

Het binnenkrijgen van een hoge dosering of regelmatige inname van een lage dosering gedurende een langere periode leidt tot vergiftiging. In de weide laten de paarden de verse planten meestal staan. Echter, in het hooi verdwijnt de bittere smaak maar de gifstof niet. Paarden zullen Jacobskruiskruid in het hooi gewoon opeten en kunnen dan leverschade ontwikkelen.

symptomen

Als een paard de plant eet kan dit soms leiden tot een acute vergiftiging. Dit uit zich in spierzwakte, sloomheid, versnelde ademhaling en hartslag en koliek. Meestal heeft de vergiftiging een sluimerend verloop. Het paard zal vermageren en met de tijd geelzucht ontwikkelen. Ook kan het paard wankel gaan lopen. Het gedrag van het paard kan variëren van sufheid tot excitatie (rusteloosheid). 

bestrijding

Bestrijding van de plant in de weide is erg moeilijk omdat de plant in het najaar veel zaden verspreidt en deze zaden heel lang in de bodem bewaard kunnen blijven totdat ze gaan kiemen. Het is raadzaam om de plant in het voorjaar al te bestrijden door hem met wortel en al te verwijderen.

Terug naar het overzicht, klik hier.