Submenu

de eikenboom

onrijpe groene eikels en eikenblad

Zowel onrijpe groene eikels, als eikenblad bevatten tannine (looizuur). Na het eten van grote hoeveelheden kan dit zorgen voor een beschadiging van de darmwand. Symptomen zijn verminderde eetlust, koliek, (bloederige) diarree en soms sterfte. 

eikenprocessierups

Een ander groot probleem dat de eikenboom met zich meebrengt is de eikenprocessierups. De brandharen van de eikenprocessierups veroorzaken ook overlast bij paarden. Naast direct contact met de levende of dode rupsen kunnen paarden ook problemen krijgen doordat een nest met brandharen uit een boom gewaaid is. Aanraking of opname van brandharen kan problemen geven aan de huid en de mond- en maagdarmslijmvliezen. Er kan sprake zijn van jeuk, speekselen, verdikte lippen, ogen en tong, bulten over het lichaam, koliek, diarree, benauwdheid en algemeen ziek zijn.

Wanneer je verwacht dat jouw paard problemen ondervindt van de eikenprocessierups is het belangrijk om de brandharen van alle aangedane lichaamsdelen te verwijderen. Dit kan lastig zijn door de weerhaakjes aan de brandharen. Gebruik bij voorkeur water en een spons om het lichaam en de mond van het paard te spoelen. Schakel daarnaast een dierenarts in om de symptomen te bestrijden.

Terug naar het overzicht, klik hier.