• Patiënt van de maand: Canim

Patiënt van de maand: Canim

Patiënt van de maand: Canim

Op een avond kwam Canim bij ons op het spreekuur. Ze is een poes van 1 jaar oud die erg van eten houdt, tot spaghetti toe. Nu had Canim echter al twee dagen bijna niets willen eten en een paar keer gebraakt. Omdat ze ook wat wankel begon te lopen kwamen de eigenaren met haar voor onderzoek op de praktijk.

Het weekend ervoor was de eigenaresse jarig geweest en had een mooie bos lelies gekregen. Er was door Canim wel wat aan de bloemen gezeten. De eigenaren waren bang dat Canim nu zelfs hier wat van had gegeten. Lelies zijn giftig en kunnen bij de kat sloomheid, braken en diarree en zelfs ernstige nierschade veroorzaken. Soms kan de nierbeschadiging zelfs zo ernstig zijn dat het niet meer te herstellen is en moet besloten worden om afscheid te nemen van het dier.

Bij Canim hebben we daarom bloedonderzoek gedaan om de nierwaardes te controleren. Een van deze waardes was toch behoorlijk hoog, de andere nierwaarde zat op de bovengrens. Daarom werd Canim opgenomen in de kliniek in Vorden. Hier kreeg ze een infuus en werd ze behandeld met medicijnen tegen de misselijkheid.

De volgende dag werden bij Canim de bloedwaarden gecontroleerd en deze bleken gelukkig volledig weer normaal. Canim was vrolijk, had niet meer gebraakt en mocht terug naar huis. Twee weken later hebben we nogmaals de nierwaarden gecontroleerd en deze bleven binnen de normaalwaardes. Canim heeft echt veel geluk gehad!

Niet alleen lelies zijn giftig. Er zijn veel meer giftige (kamer)planten. Een aantal giftige planten die vooral deze tijd van het jaar in huis worden gehaald zijn de kerstster, amaryllis, hulst en taxus.

Voor meer informatie over giftige planten, klik hier.