• Patiënt van de maand: Josephine

Patiënt van de maand: Josephine

Patiënt van de maand: Josephine

Josephine is een teckeldame van 13.5 jaar oud en wilde op een dag niet eten. Dit gebeurt anders nooit, want ze is een echte Bourgondiër en houdt heel erg van eten! Haar baasje vertrouwde het niet en maakte dan ook een afspraak bij de dierenarts.

Josephine heeft al sinds haar geboorte een navelbreuk. Dit houdt dat de buikwand ter hoogte van de navel niet voldoende is vergroeid. Een gaatje in de buikwand is hierdoor achtergebleven, echter daar heeft ze nooit problemen mee gehad. Tijdens het consult bij dierenarts Vermeulen voelde de navelbreuk erg hard en pijnlijk. Normaal hoort een navelbreuk zacht en soepel aan te voelen en moet je gemakkelijk terug kunnen masseren in de buik. Reden tot actie en dierenarts Vermeulen maakte een echo. Bij de echo was duidelijk te zien dat er darmlussen in de breuk klem waren komen te zitten. En dit na 13 jaar!

Josephine is een oudere dame en heeft een hartruis (zonder klinische  klachten), maar het is zo’n bijzondere dame dat werd besloten met spoed te opereren. Ze kreeg aangepaste premedicatie en narcose via een braunule in het voorpootje. De narcose en operatie heeft ze erg goed doorstaan!

Bij de operatie, door dierenartsen Daphne Vermeulen en Tanya de Bruin, is alles heel voorzichtig vrijgeprepareerd en toen bleek dat er een stuk darm reeds zwart en afgestorven was. Dit stuk hebben we verwijderd en de twee stukken darm weer aan elkaar gehecht (=anastomose). De rest van de darmen zagen er goed uit, dus we hadden goede hoop.

De dag na de operatie voelde Josephine zich al een stuk beter en ze ging meteen weer haar bourgondische levensstijl in! Het herstel verliep voor haar leeftijd vlot en toen we Josephine terugzagen voor de wondcontrole was ze weer een hele vrolijke hond geworden! Hopelijk kunnen de eigenaar en Josephine nog lang van elkaar genieten!

Verwijderde darmlus

Verwijderde darmlus