• Patiënt van de maand: Tijger

Patiënt van de maand: Tijger

Patiënt van de maand: Tijger

Ingezonden door eigenaar Magda Smit:

Zoals alle katten is ook mijn kat Tijger absoluut kieskeurig, waar het zijn eten betreft. Al vanaf het moment, waarop hij als kitten van 5½ maand bij mij kwam wonen. Hij was zindelijk, at vast voer, maar water kende hij niet als drinken.

Het aanlengen met een beetje kittenmelkpoeder bood uitkomst. Tot de dag dat ik hem erop betrapte, dat hij uit de vijver dronk. Toen was het uit met de pret. Het dierenasiel was erg blij met het restant van de melkpoeder!  Daarna heeft hij nooit meer uit zijn drinkbakje willen drinken. Wel uit het plantengietertje en een kleine afwasteil. Hij ontwikkelde zich tot een heel grote, maar altijd zeer slanke kater. Hij wist exact wat hij lekker vond. Dus maar één merk harde brokjes. Op het gebied van zacht voer deed hij niet aan merkentrouw. Al lebberde hij wel de saus van de brokjes en liet hij de brokjes staan. Dus kreeg hij paté. Kip en vis hadden niet zijn voorkeur, lam en konijn wel.
Soms had hij last van haarballen. Dat werd opgelost door te eten van een kamerplant, die sphatylum heet of lax-a-past. Zo ging alles zijn gangetje tot ongeveer zijn achtste verjaardag in april.
Tijger stopte van de ene op de andere dag met eten. Ook dronk hij nauwelijks meer. Ik kreeg hem weer aan het drinken door brokjes met saus aan te lengen met water. Daarna at hij ook de brokjes op, maar hard voer?..ho maar. Dus naar de dierenarts. Die dacht dat het haarballen waren. Hij kreeg een injectie en lax-a-past. Gelukkig ging hij weer eten. Maar helaas maar een dag of vier at hij heel veel, daarna vastte hij weer ongeveer twee dagen. Dit bleef zich herhalen als een vicieuze cirkel. Ook miauwde hij soms klagelijk. Toen hij begin november voor zijn jaarlijkse controle moest komen, had ik dit al doorgegeven aan de arts. Onderzoek wees uit, dat hij erg veel gas in zijn darmen had. Tijger had dus hele erge buikpijn. Daarom ging hij vasten en dan van de honger weer heel veel eten en zo maar door. Hij moest dus op dieet. Hill’s I/D voer en niets anders. En dat voor mijn zo kieskeurige kat?
Thuisgekomen heb ik al zijn voer weggehaald en vervangen door het Hill’s I/D. Om te drinken deed ik een paar brokjes in water, maar dat vond hij maar niets. Wat er gebeurde was ronduit spectaculair. Hij ging weer goed eten, vond het lekker en had duidelijk geen pijn meer. Ook dronk hij weer als vanouds uit gieter en afwasteil. Ik had mijn oude Tijger weer terug. Alhoewel?? Sinds hij Hill’s I/D eet drinkt hij voor het eerst in ruim acht jaar weer gewoon water uit zijn normale drinkbakje.
Snapt u er nog iets van?