• Patiënt van de maand december: Aika

Patiënt van de maand december: Aika

Patiënt van de maand december: Aika

Patiënt van de maand december: Aika

Afgelopen weken hebben we veel vreemde voorwerpen uit verschillende honden verwijderd: teenspalk, sieraden, steunzolen, pantyvoetje, maiskolf… maar het verhaal van Aika is wel een bijzondere. Vandaar dat we Aika uitroepen tot:

Patiënt van de maand december.

Lees hier het verhaal van Martin, de eigenaar van Aika:

Dit is mijn hond Aika, een ruim 4 jaar oude kruising Hollandse Herder x Mechelse Herder. Als hobby train ik haar tot politiehond en daar hoort ook het onderdeel zoeken/speuren bij.

Het zoeken wordt aangeleerd door een spoor te lopen en op het spoor een voorwerp neer te leggen, bijvoorbeeld een koperen buis/sleutel/munitie patronen.

Bij het oefenen ging het mis! Ik had door een greppel een spoor gelopen en de sleutels aan het eind van het spoor neer gelegd. Aika kreeg van mij toen commando ‘zoek’.

Ze had de sleutels geapporteerd en kwam direct terug, waarbij ze over de greppel sprong. Tijdens deze sprong zag ik dat ze de sleutels doorslikte.

We zijn naar De Graafschap Dierenartsen gegaan. Dierenarts Simon Schuurman maakt een röntgenfoto en daar was duidelijk te zien dat de sleutels in haar maag zaten.  Aangezien de sleutels daar nog zaten was het nog te proberen om  Aika te laten braken, dus kreeg ze hiervoor een injectie. Helaas zat de sleutelbos niet in de braakopbrengst.

We besloten een afspraak te maken voor de volgende dag om 09:30uur. De dierenarts zou dan de sleutels er operatief gaan uithalen.

Gelukkig  was dit niet meer nodig: de volgende morgen lagen de sleutels in het nachthok van Aika.

Aika heeft er hierna geen last meer van gehad.

Met vriendelijke groeten,
Martin Bruins