• patiënt van de maand november: Basil

patiënt van de maand november: Basil

patiënt van de maand november: Basil

Dit is Basil,  een leuke en lieve Labrador Retriever van 7 jaar oud.

Een half jaar geleden kwam Basil op de praktijk met de klacht dat hij erg veel dronk (minstens 5 liter per dag)  en daardoor veel moest plassen. Ook had Basil last van ernstig overgewicht.

Uit het bloedonderzoek bleek dat zijn bloedsuiker veel te hoog was.

Hij kreeg op de praktijk een infuus en insuline, om zijn glucosespiegel te laten dalen. Toen Basil weer thuis was, zijn de eigenaren meteen begonnen zijn met het 2x per dag spuiten van insuline.

De eigenaren van Basil hebben een periode de Vetpen gebruikt, een insulinepen  voor het toedienen van de insuline. Met de Vetpen is  de insuline-gift nauwkeurig in te stellen. Voor de eigenaar is het een gebruiksvriendelijke manier om insuline mee toe te dienen.

Basil is een grote hond. Hij heeft helaas een hogere dosering insuline nodig dan met de Vetpen in 1 keer te spuiten is. Voor kleine honden en katten is deze pen ideaal. Wellicht daalt de insuline-dosering van Basil nog zodat ze deze insulinepen weer kunnen gaan gebruiken.

Onder begeleiding van onze diabetes consulenten, Gonny en Manon, werd  2x per week de bloedsuiker gecontroleerd op de praktijk.

Basil moest afvallen, daarvoor werd er omgeschakeld naar een afvaldieet. Onder andere het  verhoogde vezelgehalte zorgde ervoor dat Basil meer  verzadigd was na het eten en dat zijn bloedsuiker-spiegel minder schommelde. Hierdoor was dit dus beter te reguleren.

We zijn nu een aantal maanden verder  en het gaat erg goed met Basil. Hij is door het afvaldieet meer dan 10 kg afgevallen en zijn bloedsuiker-spiegel is onder controle.

Basil kan ondanks zijn diabetes nog vele gelukkige hondenjaren tegemoet gaan!