• Patiënt van de maand: Kyra

Patiënt van de maand: Kyra

Patiënt van de maand: Kyra

Op een zaterdagmiddag kwamen de eigenaren van Golden Retriever Kyra thuis en ontdekten dat hun hond Kyra zich had vermaakt met een potje Rimadyl®. Hoe ze deze pot te pakken heeft gekregen is nog steeds een raadsel. Rimadyl is een pijnstiller voor de hond met de werkzame stof Carprofen. Een zeer smakelijke tablet, zodat de hond ze makkelijk opeet. Echter dus zo lekker, dat sommige honden het niet kunnen laten om het potje zelf proberen te bemachtigen.

De eigenaren van Kyra hadden nog een grote pot Rimadyl® in huis van de oude hond die onlangs was overleden. Een normale dosering voor Kyra zou anderhalve tablet per dag zijn. Kyra had echter zo’n 70 tabletten opgepeuzeld! Een zware overdosering dus. Carprofen kan bij overdosering ernstige diarree en braken veroorzaken en bij grote hoeveelheden een aanslag op nieren en lever betekenen. Toen de eigenaren het ontdekten wisten ze niet hoelang Kyra de tabletten al op had. Dit kon niet meer dan vijf uur geleden zijn. Maar dat zou lang genoeg kunnen zijn om een groot gedeelte van de werkzame stof in het lichaam op te nemen. Voor de zekerheid heeft de dierenarts Kyra nog laten braken. Na het geven van de injectie met het braakmiddel, begon Kyra binnen 5 minuten over te geven. In het braaksel zaten geen herkenbare tabletten, maar wel flinke plassen bruine vloeistof (dezelfde kleur als de tabletten).

Om te kijken of er schade aan de lever en nieren was ontstaan vond een bloedonderzoek plaats. Hieruit bleek dat een aantal nierwaarden wat verhoogd waren. Daarom bleef Kyra toch nog een nachtje op de praktijk met een infuus. Ook kreeg ze Norit om via het maagdarmstelsel nog zoveel mogelijk gifstoffen te binden.

Eerst was Kyra nog wat sloom van de injectie van het braakmiddel. Maar nadat deze was uitgewerkt, was ze meteen weer de vrolijke Golden Retriever die ze altijd was. Ze heeft zich zelf dus niet ziek gevoeld, maar dankzij het snelle ingrijpen van de baasjes is ze dit ook niet geworden. De volgende dag waren de nierwaarden in het bloed weer helemaal normaal en mocht Kyra weer naar huis.

Dus bij deze ook de tip van de maand: heeft u Rimadyl® of andere smakelijke tabletten in huis? Zet deze dan altijd op een plek waar uw hond echt niet bij kan!