• Patiënt van de maand oktober: Guusje

Patiënt van de maand oktober: Guusje

Patiënt van de maand oktober: Guusje

In de maanden september en oktober 2016 schenken we extra aandacht aan de senior honden en katten in onze praktijk.

Senior Guusje, onze patiënt van de maand oktober heeft deze titel niet verkregen door een leeftijd gerelateerde aandoening.... Lees hieronder het verhaal over Guusje.

Dit is mijn hond Guusje, een kruising Lhasa apso x Sheltie van 9½ jaar. Guusje had twee kameraden, Storm en Koda. In 2014 overleed Storm op 12-jarige leeftijd en in december 2015 Koda op 10-jarige leeftijd. Guusje bleef alleen over.

Het was stil in huis, dus ik ging kijken naar een nieuwe hond (pup). Ook leuk voor Guus. Ik kwam terecht bij een stichting voor honden uit Roemenië. Hierbij viel  mijn oog op een soort herder, met het uiterlijk van een Kangal (Turkse Herder). In februari dit jaar heb ik de pup opgehaald, hij was toen 5 maanden oud. Een lieve, speelse hond vol ondeugd en ik noemde hem Bunker. Bunker en Guusje werden goede vriendjes. Alles verliep goed.

Toen Guusje (van 9 ½ jaar*) loops werd en Bunker inmiddels 10 maanden was, dacht ik ‘niks aan de hand’. Maar….op 3 juni gebeurde datgeen, waar ik niet op verdacht was. Er vond een dekking van maar 10 minuten plaats onder de keukentafel.

Er veranderde eerst nog niets, dus dacht ik dat er niets aan de hand was. Maar na 6 weken werd Guusje echt dik en dacht ik ‘Oh, ooh!’ Toen ik de buik van Guusje kon zien bewegen, wist ik het zeker;  er zaten pups in.

Op 27 juli was de grote dag. Guusje was uitgeteld. Er lag vruchtwater in huis, maar er kwamen geen weeën op gang. In de avond om 19:00 uur heb ik naar De Graafschap Dierenartsen gebeld; Als er met een uur nog niets was, moest ik terug bellen. Er gebeurde niks, dus om 20:00 uur teruggebeld en ik kon komen met Guusje.

Dierenarts Erik Stoelhorst voelde dat er een grote pup in stuitligging in het geboortekanaal lag. Een keizersnede was het gevolg. Ik heb haar meteen laten steriliseren, want een herhaling was zeker niet de bedoeling.

Het resultaat; 3 flinke pups: 2 teefjes en 1 reutje. Een hele ‘bevalling’.

Guusje is een erg zorgzame en lieve moeder. De pups groeien als kool en zijn levendig en leuk. Ze slopen alles in huis, maar oh zo leuk.

De 2 teefjes zijn onlangs verkocht toen ze 8 weken waren. Het reutje niet, die hou ik zelf. 
Nu heb ik weer 3 honden; Guusje, Bunker en Dolfje. Hoe Dolfje uiteindelijk zal uitgroeien, zal nog een verrassing zijn. Gelukkig kan een volgende zwangerschap van Guusje mij niet meer verrassen.

groeten Marius.

*Teefjes kennen geen menopauze zoals bij de mens. Ze blijven hun hele leven vruchtbaar en worden dus nog op hoge leeftijd loops.  Wel neemt de vruchtbaarheid af met de jaren. Echter neemt het risico op een baarmoederontsteking toe bij intacte teven op latere leeftijd.
Er zijn verschillende manieren om geboortebeperking tegen te gaan > meer informatie klik hier