• patiënt van de maand november: Skippy

patiënt van de maand november: Skippy

patiënt van de maand november: Skippy

November, wereldwijd Diabetes maand

Wereldwijd staat de maand november in het teken van Diabetes Mellitus, oftewel suikerziekte. Deze ziekte komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij onze honden en katten. Het is een aandoening, die wordt veroorzaakt door een tekort aan insuline, wat invloed heeft op het bloedglucosegehalte (de bloedsuikerspiegel) van de hond of kat. De glucose is afkomstig uit het voer dat het huisdier eet. Het voer wordt door het spijsverteringsstelsel in kleine onderdelen afgebroken om het lichaam van energie te voorzien.

Glucose is een van deze onderdelen en een belangrijke bron van energie. Glucose wordt vanuit de darmen in de bloedsomloop opgenomen en naar cellen in het gehele lichaam gevoerd. Deze cellen hebben insuline nodig om glucose te kunnen opnemen. Insuline wordt door de pancreas (alvleesklier) aangemaakt al naar gelang de hoeveelheid glucose in het bloed. Gezonde huisdieren maken gemakkelijk insuline aan, maar dieren met suikerziekte niet. Bij honden en katten met suikerziekte stapelt de hoeveelheid glucose zich in het bloed op. Meer lezen over suikerziekte bij de hond klik hier en bij de kat klik hier.

Skippy

Dat ook katten suikerziekte kunnen hebben, laat Skippy ons weten. Hier het verhaal van Skippy:

Hallo allemaal, mag ik me even voorstellen: ik ben Skippy, een 8 jarige roodharige kater. Vroeger was ik best vaak ziek; ik werd eerst heel dik en daarna erg dun. Ik had rare plekken op mijn huid en was ook een beetje kaal. Toen ik op een dag weer eens bij de dierenarts was, bleek dat ik suikerziekte had. Ik was toen 4 jaar oud.

suikerziekte en dan?

Dat was natuurlijk niet leuk, want vanaf dat moment moest mijn baasje mij 2x per dag insuline geven. Dit doet ze om 08:00uur en 20:00 uur. Mijn baasje maakt hiervoor gebruik van een insulinespuit, de VetPen, waar een patroon insuline in gaat en die ze dan makkelijk kan instellen op de hoeveelheid insuline die ik hebben moet.  Eigenlijk sta ik er rond die tijd al op te wachten, want op een schoteltje ligt dan lekkere paté, zodat ik van het prikje bijna niets voel.

hypo

Na het prikje krijg ik brokjes, die ik moet opeten om te voorkomen dat ik een hypo krijg. Dat is een te lage bloedsuikerspiegel. Dit heb ik nu twee keer gehad en volgens mijn baasje deed ik toen een beetje gek. Het leek of ik tegen de muur op wilde klimmen, maar dat ging niet en ook wist ik niet meer hoe ik op de stoel moest komen. Heel suf was ik, maar gelukkig zagen mijn baasjes wat er aan de hand was en hebben ze mij een beetje honing gegeven en dat was lekker! Ik knapte er meteen van op.

De brokjes die ik krijg vind ik ook lekker. Mijn baasje koopt ze bij de dierenarts en ze zijn speciaal voor katten met suikerziekte. 

Na de prik van 8u mag ik lekker naar buiten, dat is fijn, behalve als het regent, dan maak ik maar een heel klein ommetje. Wel kom ik regelmatig even binnen om wat brokjes te eten en vanaf ca. 13.00u blijf ik binnen en ga dan lekker slapen. 

Eigenlijk heb ik, ondanks de suikerziekte, een heel fijn leven!

Groetjes Skippy