Rozie en haar pups

Rozie en haar pups

De bewuste keuze om te gaan fokken met uw hond, betekent veel opties doorlopen en keuzes maken.
De baasjes van Rozie hebben hier veel tijd en energie in gestoken om te zorgen dat Rozie haar nakomelingen zo gezond mogelijk en met een fijn karakter ter wereld komen!
Haar baasje Roxanna vertelt:

fijne hond

Vanuit het ouderlijk huis ben ik in mijn vroege jeugd opgegroeid met het hobbymatig fokken van honden. Nu, ongeveer 18 jaar later, zouden mijn vriend en ik ons eerste zelf gefokte nestje verwachten!
Al vanaf het begin dat Rozie, onze Australian kelpie bij ons is, hebben wij dit voor ogen gehad.
Rozie is binnenshuis de meest rustige en luie hond die je je maar kunt voorstellen. Buitenshuis is ze overal voor in, van een normale wandeling tot lekker sportief zijn. Zeker niet zoals de standaard Australian kelpie vaak omschreven wordt. Wij gunden andere mensen ook zo'n fijne hond!

outcrossen

Na ontzettend lang en heel goed nadenken hebben wij besloten om te  ‘outcrossen’. Dit houdt in dat je gaat kijken naar andere rassen om mee te fokken. Het originele idee erachter is dat de erfelijke aandoeningen binnen het ras worden teruggedrongen. Hierdoor wordt een populatie verrijkt met 'nieuw bloed' en neemt de genetische variëteit in één keer flink toe. Onze reden was dat we geen geschikte reu konden vinden binnen het ras  (inteeltvrij dus) en omdat de kelpie relatief klein is als ras.
Uiteindelijk kwam er een Australian shepherd op ons pad. Deze reu paste qua karakter precies bij wat wij dachten dat goed met Rozie zou matchen.
Een rustige en gezellige knuffelhond die ook voor je wil werken. Dat hij ook al getest was op erfelijke afwijkingen, gaf voor ons de doorslag. Rozie ook is getest op alle erfelijke afwijkingen. Fokken is zoveel meer dan alleen vermeerderen.
Ons doel was dan ook: het fokken van gezonde pups zonder erfelijke afwijkingen en met een prachtig karakter.

 

progesteron en röntgenfoto's

Met behulp van progesterontesten konden we erachter komen wanneer ze gedekt kon worden. De dekking vond plaats en ging goed. Vier weken later hebben wij de echo laten maken. Ze was duidelijk drachtig!
Voor onze eigen gemoedsrust hebben wij een week voor de uitgerekende datum nog een röntgenfoto laten maken waarop zes pups te zien waren. We zijn blij dat we dit hebben gedaan, want het stelde ons enorm gerust dat we bij pup 6 dan ook wisten dat dit de laatste zou zijn.
De bevalling verliep zoals iedereen dit zich zou wensen en Rozie is de beste honden mama op de wereld!
Wij hebben enorm genoten, samen met Rozie van de prachtige pups! Met veel zorgvuldigheid hadden we, zelfs voor hun geboorte al voor allemaal een baasje gevonden.
Inmiddels zijn de pups van Rozie de wijze wereld al aan het verkennen bij hun nieuwe baasjes!

fokbegeleiding

U kunt bij ons terecht voor betrouwbare onderzoeken, zowel voor screening als rondom de dekking en bevalling. Op deze pagina leest u meer over de mogelijkheden.