• patiënt van de maand augustus: Pacha

patiënt van de maand augustus: Pacha

patiënt van de maand augustus: Pacha

Hallo allemaal, ik ben Pacha een Duitse Herder van bijna 2jaar. Mijn baasje vindt dat ik vooral jong, druk en nieuwsgierig ben, maar wel ontzettend lief. Ik mocht op een lekkere vrijdag middag iets super leuks doen, namelijk speuren. Ik deed erg goed men best en vond gelijk het juiste spoor. Alleen toen ik klaar was kwam mijn baasje er achter dat ik een hele dikke neus kreeg.

 

op naar de dierenarts

Ze besloot het eerst even aan te kijken, maar met een uur werd het drie keer zo erg. Het jeukte een beetje maar ik bleef vrolijk.

De volgende dag zijn we toch maar naar de dierenarts gegaan om mijn neus te laten zien. Daar was het gelijk duidelijk: Ik heb aan een berenklauw geroken. Maar zeg nou zelf, ze zijn toch ook super mooi?! Maar blijkbaar kunnen ook wij honden daar niet goed tegen.

 

 

brandblaren

De jeuk werd steeds erger en er kwamen steeds meer brandblaren bij. Ik heb pilletjes mee gekregen, die ik eigenlijk best lekker vond, en een zalf voor op de brandwonden. Dit moest een aantal keren per dag op mijn neusrug gesmeerd  worden. Dat vond ik wel heel gek en ik mocht het er niet eens van af likken.

steeds meer

De dagen daarna werd het eerst steeds erger. Het heeft wel 1,5 week geduurd voordat alle blaren zichtbaar waren; mijn neus werd steeds kaler. Er kwamen er steeds meer blaren bij. Na een week werden de blaren allemaal korsten. Na 2 weken lieten de korsten langzaam los en leek mijn neus eindelijk weer op een normale hondenneus. Het haar begon er ook weer langzaam op te groeien.

de tip van Pacha

Mijn neus is weer bijna goed en ik mag weer speuren. Maar van die mooie berenklauwen blijf ik nu wel af! Ik kijk er alleen nog maar naar.
Lieve hondenvriendjes en -vriendinnetjes, maak niet dezelfde fout als ik.. Kijk er naar, maar blijf er vooral van af. Dan houden jullie dezelfde knappe neus zoals jullie dat nu hebben 😊

Advies van de dierenarts

Het sap van de berenklauw bevat  furocoumarinen, die voor mens en dier sterk fototoxisch zijn. Blootstelling aan zonlicht na contact met het sap, kan na 24 uur rode jeukende vlekken veroorzaken, die gevolgd worden door zwelling en blaarvorming (fytofotodermatitis). Het letsel kan eruitzien als een brandwond en het kan twee weken duren voordat het genezen is. Wanneer het sap in de ogen komt, kan dit tot blindheid leiden. Als voorzorgsmaatregel moet dus elk contact met het plantensap vermeden worden; als dit toch gebeurd is, moet het sap zo snel mogelijk afgespoeld worden en moet blootstelling aan zonlicht van de huiddelen die in contact geweest zijn met het sap vermeden worden. Indien uw hond of kat in aanraking komt met het sap van de berenklauw, neem dan altijd contact op met uw dierenarts.