eikenprocessierups

eikenprocessierups

De eikenprocessierups doet weer zijn opmars in Nederland!

Het lijkt er op dat de problemen door de eikenprocessierups dit jaar een stuk groter zullen zijn dan de afgelopen jaren. Er zijn al een heleboel haarden gesignaleerd.  

Deze rupsjes zijn maximaal 3cm lang en erg harig en zullen zich uiteindelijk ontpoppen tot een nachtvlinder.
De rupsen verplaatsen zich in grote groepen over eikenbomen en vreten deze compleet kaal.

De haartjes van de rups laten los en verspreiden zich tot wel 100 meter verder door de lucht. Bij contact of inademing veroorzaken ze microscopisch kleine brandblaartjes aan huid en luchtwegen. Niet alleen bij mensen, maar ook bij onze huisdieren én paarden en koeien!
 

Het ligt misschien voor de hand, maar probeer te voorkomen dat uw (huis)dier in contact komt met de eikenprocessierups. Als bomen afgezet zijn met een rood-wit lint, dan is het bekend dat in deze bomen de eikenprocessierups zit. Voorkom dat uw hond aan deze bomen gaat snuffelen als u met hem gaat wandelen. Of liever nog, probeer alle eiken te vermijden.
Bij katten is het wat lastiger om te voorkomen. Zij spelen en vangen graag van alles dat beweegt en klimmen ook graag in bomen.

Ook koeien en paarden kunnen klachten ontwikkelen wanneer zij in contact komen met de haartjes van de rups. Niet alleen wanneer zij in weilanden lopen waarnaast bomen staan met haarden. Ook in het gemaaide gras dat ze eten kunnen deze haartjes zitten. 

Meestal zijn het de snuit of de pootjes die in direct contact komen met de rups, hier vind dan ook de heftigste reactie plaats. Huidklachten zijn minder frequent dankzij de vacht van dieren.

  • zwelling van tong en lippen met eventueel blaarvorming
  • heftig wrijven met pootjes over de snuit of over de grond
  • ademhalingsproblemen
  • kokhalzen en/of braken
  • kwijlen en/of slikproblemen
  • tranen
  • rode en gezwollen slijmvliezen in het oog

De gevolgen kunnen zeer ernstig zijn, dus neem zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.
De behandeling zal bestaan uit het bestrijden van de allergische reactie, pijnbestrijding en ondersteunde behandeling bij braken. En natuurlijk het uitwassen of -spoelen van de haartjes (niet eruit krabben of aaien, het geeft immers ook bij mensen een heftige reactie op de huid!). Vergeet ook niet eventuele manden of kleden uit te wassen. De haartjes kunnen daar ook in gaan zitten en nog meer problemen veroorzaken.