• Lentekriebels, ben jij de beestjes de baas?

Lentekriebels, ben jij de beestjes de baas?

Lentekriebels, ben jij de beestjes de baas?

Eindelijk is het dan zo ver, de lente is nu écht begonnen. De vogels zijn druk in de weer met hun nesten, de eerste vlinders en hommels vliegen weer rond en de krokussen en narcissen bloeien al weer volop. Met de zon erbij voelt het nu ook als lente.

De lente is de periode waarbij wij extra aandacht besteden aan de parasietenbestrijding. Het hele jaar door kan uw hond of kat besmet worden met wormen en vlooien. Echter, zodra de temperaturen weer boven de 5-10 graden uitkomt, is de teek ook weer van de partij. Een extra reden dus, om de aandacht te richten op álle ongenode gasten: de parasieten.

endo- en ectoparasieten

Er zijn twee soorten parasieten, de endo- en de ectoparasiet. De namen zeggen het al; de één zit ín het dier (zoals spoel- en lintwormen), de ander zit er op (zoals vlooien en teken).

De meeste eigenaren behandelen hun huisdieren in het voorjaar en de zomer tegen vlooien en teken (ectoparasieten). Deze beestjes zijn namelijk zichtbaar op het huisdier en, wanneer er een vlooienplaag los barst in huis, ook op  de eigenaren zelf. Echter, ook het behandelen tegen de endoparasieten (wormen) is heel belangrijk. Dit wordt regelmatig vergeten omdat deze beestjes over het algemeen niet met het blote oog te zien zijn.

zoönoses

Een aantal parasieten zijn niet alleen vervelend voor uw huisdier, maar kunnen ook problemen veroorzaken bij mensen (zoönose). Een bekend voorbeeld hiervan is natuurlijk de teek. Echter, ook een aantal wormsoorten zijn besmettelijk voor mensen. Één van de gevaarlijkste is de vossenlintworm. Deze lintworm komt in het zuiden en noordoosten van Nederland voor, maar ook in heel Duitsland. De kans dat deze lintworm in onze regio voorkomt of gaat komen, is dus heel reëel. Wanneer je als mens een vossenlintwormbesmetting oploopt, kunnen er cysten (met vocht gevulde holtes) in de lever ontstaan met alle gevolgen van dien. Jachthonden en honden die in gebieden komen waar ook vossen leven, lopen het risico op een besmetting. Bij dit soort honden adviseren wij daarom ook om iedere 4-6 weken te ontwormen met een daarvoor geschikt middel.

Europese richtlijnen

Hoe vaak en waarmee u uw dier moet behandelen is afhankelijk van de leeftijd en leefsituatie. Wij hanteren de richtlijnen van de ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites).

korting op een parasietenpakket

Wij bieden parasietenpakketten op maat. Dan heeft u een ontwormingsmiddel en een anti-teken/vlooien middel voor een periode van 6 maanden. Dan ontvangt u bij aankoop hiervan 10% spaartegoed op het DGD spaarsysteem!

meer parasieten informatie

Meer lezen over parasieten bij de kat of bij de hond.