Submenu

Klinische en röntgenologische keuringen

Wij bieden klinische- en verschillende röntgenologische keuringen aan:

  • Klinische keuring
  • Röntgenologische keuring (eventueel incl hals- en rug opnames)
  • PROK Keuring

Deze keuringen kunnen bij ons op de paardenkliniek in Vorden, of bij u aan huis uitgevoerd worden.

Wanneer u een paard aan huis wilt laten keuren is het belangrijk dat de locatie hiervoor geschikt is. Bij een klinische keuring moet aanwezig zijn: een overdekte ruimte waar het paard kan worden onderzocht, een harde rechte lijn, een zachte volte en ruimte waar een harde volte kan worden gemaakt. Bij een röntgenologische keuring aan huis komen wij op locatie met mobiele röntgenapparatuur en een assistent. Daarvoor moet aanwezig zijn: stroom en een voldoende grote overdekte ruimte waar om het paard heen röntgenfoto’s kunnen worden gemaakt. Na het onderzoek bespreken wij onze bevindingen en ontvangt u daarvan een rapport. Voor hals- en rug opnames kunt u het beste naar onze paardenkliniek in Vorden komen, waar met zwaardere apparatuur röntgenfoto’s gemaakt kunnen worden, tevens is dat ‘veiliger’ voor eventueel aanwezigen in de omgeving (bescherming röntgenstraling).

aankoop keuring

De aankoop van een paard is meestal een spannende gebeurtenis. Om plezier te hebben van jouw toekomstige paard is het belangrijk dat het paard goed bij jouw wensen past en dat je een gezond paard koopt. Wij kunnen voor jou het beoogde paard zowel klinisch als röntgenologisch keuren.

Tijdens de klinische keuring bekijkt onze paardenarts de gezondheid van jouw toekomstige paard. Er word onder andere gekeken naar het beenwerk, het hart, de longen en de ogen. Ook wordt het paard gemonsterd om de beweging te beoordelen. Een klinische keuring is een risico-inschatting of het paard geschikt is voor het doel dat jij voor ogen hebt. Niet alleen voor een sportpaard, maar ook voor een recreatiepaard gelden bepaalde gezondheidseisen. Mochten er bemerkingen aan het licht komen evalueren we of deze een risico (groot of klein) vormen voor het beoogde doel.

Naast de klinische keuring kun je ervoor kiezen om het paard röntgenologisch te laten keuren. Een röntgenologische keuring is een aanvulling op de klinische keuring, geen vervanging. Er kunnen röntgenfoto’s van het beenwerk, de hals en de rug worden gemaakt.

Het is verstandig om een paard voor de aankoop in ieder geval altijd klinisch te keuren en indien er een uitgebreidere risico inschatting gewenst is ook röntgenologisch. Je hebt als koper een onderzoeksplicht. Dit houdt in dat je als koper de plicht hebt om te onderzoeken of het paard wel aan jouw eisen voldoet. Met als doel dat jij nog lang kunt genieten van jouw nieuwe paard!

PROK keuring

PROK staat voor Project Röntgenologisch Onderzoek KWPN. Het predicaat PROK wordt uitgegeven aan KWPN-paarden die voldoen aan röntgenologische eisen van het stamboek. Bij de PROK keuring worden er röntgenfoto’s gemaakt van de voorbenen en achterbenen welke worden ingestuurd naar het KWPN. De röntgenfoto’s worden door de KWPN-beoordelingscommissie gekeurd en bij een goede beoordeling wordt het PROK-predicaat afgegeven.