vuurwerkangst bij honden

Elk jaar vieren we feest om het nieuwe jaar in te luiden. Echter voor veel huisdieren is dit een angstige periode vanwege het knallende vuurwerk. Wanneer een hond of kat moeite heeft met vuurwerk, zijn er gelukkig verschillende mogelijkheden om deze periode prettiger te laten verlopen.

Een aantal verschillende mogelijkheden op een rij:

  • homeopathie
  • voeding / voedingssupplementen
  • feromonen
  • thundershirt / MPS top
  • headcover / koptelefoon
  • gedragstherapie
  • medicatie

Wat voor uw dier het beste is, is niet alleen afhankelijk van de ernst van de vuurwerkangst. Ook de leeftijd van uw huisdier en omgevingsfactoren zoals andere huisdieren, kinderen en woonomgeving spelen een rol. Daarom adviseren wij altijd contact op te nemen met onze gedragstherapeut voor een advies op maat. De oplossing bestaat meestal uit een pakket van (vuurwerk)training, management en eventueel ondersteuning met reguliere en/of natuurlijke middelen.

Wanneer is vuurwerktraining niet mogelijk?

Vaak bedenkt een eigenaar zich pas met de kerst dat er nog wat moest worden gedaan aan de vuurwerkangst van zijn/haar hond. Helaas is het dan echt veel te laat. Het enige wat er dan nog mogelijk is, is medicatie om de jaarwisseling zo goed mogelijk door te komen. Aan het daadwerkelijke probleem wordt met medicatie niets gedaan. Hoe korter voor de jaarwisseling er gestart wordt met vuurwerkmedicatie hoe minder kans op succes. Dit omdat de medicatie die vuurwerkangst onderdrukt  enige tijd nodig heeft om het optimale effect te geven. 

Het kan zijn dat u zich pas kort voor de jaarwisseling voor het eerst bewust wordt van de vuurwerkangst van uw hond. Neem in dat geval contact op met een van onze assistentes, die u de meest geschikte oplossing voor dat moment zullen adviseren. Neemt u dan in het voorjaar daaropvolgend contact op met onze gedragstherapeut.

vuurwerktraining

Het enige dat vuurwerkangst aan zou kunnen pakken is vuurwerktraining, meestal met behulp van vuurwerkgeluiden die gecontroleerd worden afgespeeld in huis, op andere plekken en buiten (onder begeleiding). Daarna gaat de training verder met andere geluiden zoals klappertjes, sterretjes, trekrotjes e.d. Hierbij leert u de hond vuurwerk te koppelen aan iets plezierigs, zoals spelen, aaien of eten. Daarnaast trainen we op de algemene gemoedstoestand en zelfvertrouwen van de hond.

Wilt u écht wat aan de vuurwerkangst van uw hond doen, dan zult u er ver voor het komende oud en nieuw, liefst al voor de zomer, mee moeten starten. Voor veel honden geldt dat, wanneer een eigenaar voldoende tijd in de training investeert, de angst voor vuurwerk aanzienlijk kan verminderen of, in ieder geval de scherpe randjes van de paniek kunnen worden weggehaald waardoor het voor de hond zeker minder heftig wordt. Er is niet één wondermiddel dat de angst doet verdwijnen. De oplossing bestaat meestal uit een pakket van training, management en eventueel ondersteuning met reguliere en/of natuurlijke middelen. Het kost dus veel tijd en energie en is helaas ook niet voor iedere hond, kat of eigenaar geschikt. Daarom adviseren wij om dit onder begeleiding van onze gedragstherapeut te doen.

tips voor iedere hondeneigenaar

  • Laat uw hond niet los lopen.
  • Zorg voor een goed en passend tuig en/of goede stevige halsband waaruit de hond niet kan ontsnappen.
  • Ga wandelen in gebieden waar geen vuurwerk wordt afgeschoten, bijvoorbeeld in het bos. Wissel spel en rustig snuffelen af en laat de hond lekkers of een speeltje zoeken tussen de bladeren en stuiken. Dit zorgt ervoor dat de hond zich kan ontspannen en werkt stressverlagend. Wees creatief om te zorgen dat de hond lekker in zijn vel komt te zitten, zodat hij sneller kan herstellen van zijn angst.
  • Ga niet met uw hond naar buiten wanneer er veel vuurwerk wordt afgestoken.
  • Ook al is uw hond niet bang voor vuurwerk, voorkom dat vuurwerk te dicht bij uw hond in de buurt komt. Hij kan dan de rest van zijn leven bang worden voor vuurwerk en/of andere harde geluiden.
  • Geef een gevulde Kong of lekker bot om te kauwen zodat hij tijdens het vuurwerk afleiding heeft. Indien u een Kong heeft dan kunt u die vullen met bijvoorbeeld blikvoer en dan in de vriezer leggen. Op die manier is de hond er een stuk langer mee bezig. Spoel de Kong wel eerst even af met water voordat u hem geeft. Anders kan zijn tong er aan vast vriezen.
  • Laat uw hond niet alleen tijdens de jaarwisseling.
  • Let op dat uw hond niet kan ontsnappen tijdens de jaarwisseling.
  • Doe de gordijnen dicht en zet muziek op (soms werkt dat juist averechts en kunt u juist beter de gordijnen open laten zodat de hond kan zien wat er gebeurt).
  • Wees zelf rustig, gedraag u niet anders.
  • Laat de hond gerust bij u zitten, steun geven mag.Troosten is niet handig, maar steun geven zeker wel.
  • Let er op dat de hond na Oud en Nieuw niet gaat kauwen op vuurwerkresten.

meer informatie

Op de volgende pagina's vindt u informatie over kynologisch gedragstherapeut Edith Voortman :