Wormen

Bijna alle honden dragen op een moment in hun leven parasitaire wormen bij zich, zelfs dieren die in topconditie lijken te zijn. Wormeitjes zijn niet met het blote oog waar te nemen, maar komen overal in de omgeving van uw hond voor. Wormen kunnen ziektes bij uw huisdier veroorzaken maar vormen ook een gezondheidsrisico voor de mens.

Wormsoorten:

Spoelworm

Deze komt het meeste voor. Honden kunnen zich hiermee op vier verschillende manier infecteren: via de placenta, via de moedermelk, door opname van infectieuze eieren uit de omgeving en door het opeten van tussengastheren, zoals kleine knaagdieren. Van alle dieren zijn drachtige teven en pups het meest kwetsbaar. Bij drachtige teven komen namelijk (bij iedere hond aanwezige) ingekapselde larven weer tot ontwikkeling. Deze larfjes worden vervolgens op de pups overgedragen. Na de geboorte van de pup maken de larven een trektocht door het lichaam. In de longen worden deze larven opgehoest en vervolgens doorgeslikt, waardoor deze in de darm terecht komen en daar veel eitjes gaan produceren. Deze eitjes scheiden de pups uit via de ontlasting. Symptomen ontstaan meestal in de 2e en 3e levensweek: verminderde conditie, vermageren, buikpijn en braken.

Toxocariasis

Toxocariasis is een aandoening welke mensen kunnen oplopen door de opname van eitjes met daarin een embryo van de honden- of kattenspoelworm. Deze eitjes bevinden zich in de omgeving. Na opname gaan de toxocara-larven bij de mens een zwerftocht maken door het lichaam. Uiteindelijk blijven ze ergens steken of gaan in rustfase. Er ontwikkelen zich dus geen volwassen wormen. De gevolgen van een infectie bij de mens zijn nogal wisselend. In sommige gevallen merk je niets en soms ontstaan griepachtige verschijnselen zoals buikpijn of jeuk. In ernstigere gevallen kunnen rondtrekkende larven organen beschadigen. Wanneer een larve in een oog terechtkomt, kan het blindheid veroorzaken. Zwervende larven in de hersenen kunnen epilepsie en reumatische verschijnselen veroorzaken. Om het risico op besmetting van mensen en dieren te minimaliseren zijn er preventieve maatregelen zoals ontwormen nodig.

Lintwormen

Lintwormen verraden zich snel. Op de ontlasting van de hond bevinden zich namelijk kleine witte stukjes, die als ze opdrogen bruiner worden (ze lijken dan op rijstkorrels). Lintwormen worden altijd via tussengastheren overgedragen, bijvoorbeeld na opname van knaagdieren, besmet vlees en vlooien. Na besmetting kunnen zij ontsteking van de darm en diarree veroorzaken, hoofdzakelijk bij jonge of ondervoede dieren. Tevens kunnen honden door irritatie van de anus met hun achterste over de grond gaan schuren.

Vossenlintworm

De vossenlintworm, Echinococcus spp. is een zoönose (ook schadelijk voor mensen) waarbij cysten in de lever kunnen ontstaan. Deze lintwomt komt vooral in het zuiden  en het noord-oosten van Nederland voor. Jachthonden en honden die in deze gebieden komen, zullen hiervoor vaker ontwormd moeten worden (elke 4-6 weken).

Ontwormen

U hoeft dus niet altijd iets afwijkends aan uw hond te zien bij een wormbesmetting. Door uw hond regelmatig te ontwormen doorbreekt u de levenscyclus van wormen en vermindert u het risico dat worminfecties zich kunnen verspreiden. Europese richtlijnen (ESSCAP) adviseren het volgende behandelschema: 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd, vervolgens maandelijks totdat de pup 6 maanden oud is. Daarna adviseren wij uw hond iedere drie maanden te ontwormen Voor volwassen honden luidt het ontwormadvies vier keer per jaar. Bij een zichtbare besmetting, kunt u het beste de kuur na 10 dagen herhalen.

Wanneer u van plan bent te gaan reizen met uw huisdier naar het buitenland, laat dit dan geruime tijd voor vertrek aan uw dierenarts weten (ook in verband met vaccinatie tegen hondsdolheid/rabiës). De paraveterinair assistent kan voor u nagaan welke wormsoorten op plaats van bestemming een risico vormen voor uw huisdier. Voorbeelden hiervan zijn de haakworm (Ancylostoma), vossenlintworm (Echinococcus Multilocularis) en hartworm (Dirofilaria Immitis). Ook verplichten sommige landen een bewijs van de dierenarts, dat uw huisdier voorafgaand aan de reis is behandeld tegen lintworm. Voor meer informatie over ontwormingsmiddelen kunt u terecht tijdens openingstijden op onze locaties. Ook kunt u vooraf telefonisch of per mail ​​​​​​​contact opnemen zodat wij dit alvast voor u klaar kunnen leggen.

Hygiëne

Naast het regelmatig ontwormen van uw huisdier, helpen hygiënische maatregelen ook om de kans op infectie te verkleinen. Zoals het extra handen wassen na: het aaien van het dier, spelen in zandbakken en bewerken van rauw vlees. Daarnaast helpt het verwijderen van ontlasting van de hond een besmetting van de omgeving te voorkomen.

ontlastingonderzoek

Naast een standaard ontwormingsprogramma is er ook een mogelijkheid om eerst ontlastingonderzoek te laten doen en afhankelijk van de uitslag, al dan niet te ontwormen.

Het ontlastingonderzoek kan worden uitgevoerd in ons eigen laboratorium. Er wordt dan gekeken of er wormeieren in de ontlasting aanwezig zijn. Helaas is het zo dat wormeieren niet continu worden uitgescheiden. Wanneer er tijdens het onderzoek geen of weinig wormeieren worden gevonden, wil dit dus niet zeggen dat uw hond geen wormbesmetting heeft.

Een andere optie is om de ontlasting op te sturen naar Idexx, een extern laboratorium. Zij hebben een speciaal pakket samengesteld, de PetChek IP, waarmee u zelf de ontlasting van uw hond kunt insturen. Dit laboratorium kijkt niet alleen óf er wormeieren aanwezig zijn, ook onderzoeken zij of de hond besmet is met wormen op basis van antigenen die zij in de ontlasting kunnen vinden. 
Wormen (en niet de eitjes) produceren biomarkers, dit zijn stoffen die in de ontlasting te traceren/meten zijn met deze test. De aanwezigheid van deze afzonderlijke biomoleculen van de rondworm, haakworm, zweepworm of Giardia duidt dan op een besmetting hiermee. 

Ontlasting inleveren? 

Het deel van de ontlasting dat u inlevert, mag niet in verontreinigd zijn. Dus geen contact gemaakt hebben met de grond. 

Indien u het ontlastingonderzoek bij ons in het laboratorium wilt laten uitvoeren:

  • Lever de ontlasting in bij een van onze locaties. In Vorden kan dit van maandag 08:00 uur t/m vrijdag 12:00 uur. Op de overige locaties van maandag t/m donderdag. Kijk hier voor onze openingstijden.
  • Zo vers mogelijk. Indien u het niet meteen kunt inleveren, bewaar het dan in de koelkast.

Indien u gebruik wilt maken van de PetCek IP:

  • u kunt een pakket op een van onze locaties kopen
  • lees goed de gebruiksaanwijzing in het pakket
  • wij ontvangen de uitslag van Idexx en zullen deze met u bespreken