Gebitsverzorging is met name gericht op het voorkomen of op tijd verwijderen van tandplak.

Tandplak en tandsteen

Net zoals bij mensen, kan er bij katten tandsteen ontstaan. Na het eten en drinken ontstaat er een wittig dun en vaak onzichtbaar kleverig laagje op de tanden en kiezen. Dit is tandplaque en bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën, die de suikers en koolhydraten in de mond afbreken tot zuur. De bacteriën in tandplak scheiden stoffen uit die een vieze geur geven aan de adem en bek van de kat. Deze bacteriën veroorzaken ontstoken tandvlees (gingivitis), wat met name te herkennen is aan rood tandvlees dat gemakkelijk gaat bloeden.

Bij mensen wordt het tandplaque regelmatig verwijderd door te poetsen, bij katten meestal niet. Als tandplaque blijft zitten, verkalkt het tot tandsteen. Tandsteen is ruw aan het tandoppervlak, waardoor er weer makkelijker tandplaque blijft plakken, een vicieuze cirkel. U kunt zich voorstellen dat tandplak en tandsteen een vervelend iets is. Het kan namelijk het element aantasten, omdat er zoveel bacteriën bij betrokken zijn. De bacteriën zijn tevens actief in het tandvlees waardoor tandvleesontsteking kan ontstaan. Tandvleesontsteking is prima te behandelen, maar wanneer niet ingegrepen wordt ontstaat er parodontitis, waarbij het kaakbot wordt afgebroken. Hierbij ontstaan vervelende en pijnlijke ontstekingen. Dit proces is onomkeerbaar. Check en verzorg dus regelmatig het gebit en het tandvlees van uw huisdier. Als u niet precies weet waar u op moet letten, kunt u gerust op één van onze locaties langskomen voor advies en informatie.

Uw kat zal niet snel en duidelijk aangeven dat hij/zij pijn/last heeft van het gebit, omdat het dier zich daarmee tot een prooidier maakt. Het zijn vaak de kleine gedragsveranderingen, -uitingen en een afwijkende manier van eten, die aangeven dat uw kat last heeft van zijn/haar gebit.

Gebitsverzorging

Download hier: informatieboekje over gebitsverzorging bij hond en kat

Gebitsproblemen?

Heeft uw kat toch gebitsproblemen? Leer hier verder.